avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrare la consulat a unui copil nascut de mama ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrare la consulat a unui copil nascut de mama surogat

Buna ziua,

Voi apela la programul mama surogat in Ucraina, in urma unor interventi nu pot duce o sarcina si astfel singura optiune este mama surogat. In Ucraina exista legi pentru mama surogata. Dar problema o am cu consulatul de la Kiev care nu au mai avut asemenea cazuri, eu voi primi un certificat de nastere cu numele nostru (parinti biologici) in dreptul mamei si, respectiv tatalui. Si noi vom avea nevoie de un pasaport ptr. copil ca sa-l putem duce in tara. Intrebarea mea este: recunoaste statul copilul ca al nostru (cetateni romani)? si, ce acte avem nevoie la consulat ?
Pai daca in certificatul de nastere al copilului veti fi trecuta dumneavoastra impreuna cu sotul inseamna ca dvs. sunteti, legal, parintii copilului. Celelalte aspecte le cunoasteti dvs, in certificat nu scrie toata povestea nasterii copilului. Nu vad de ce ar trebui sa recunoasca statul roman copilul din moment ce sunteti trecuti in certificat ca parinti.
Asa am fost tentata sa spun si eu, insa in Legea cetateniei romane scrie:

Art. 4. – (1) Cetatenia romana se dobandeste prin:
a) nastere;
b) adoptie;
c) acordare la cerere.

Nu imi vine sa cred ca e asa de simplu. Daca as fi in locul dumneaei, as cauta un avocat care sa obtina informatii oficiale.
Ce inseamna mama surogat? Inseamna oare ca respectiva persoana va purta doar produsul de conceptie al parintilor biologici? Persoana respectiva doar va duce sarcina. Copilul este din punct de vedere biologic al celor doi care il concep. Apar probleme ca nasterea fizica nu e facuta de mama biologica ci de o alta persoana? Macar tata e cetatean roman, deci pe parte paterna copilul e cetatean roman prin nastere, ca sa nu ne mai incurce nasterea efectiva ca proces.
E interesant ce spune legea in Ucraina. Pe cine vor trece cei de acolo in certificatul de nastere?
Intr-adevar ar trebui un sfat de la cineva care a trecut prin asa ceva...
D.na, daca dvs. primiti de la autoritatile ucrainiene un certificat de nastere in original in care scrie negru pe alb,( sau ma rog poate au culoarea albastra si certificatele lor ca si ale noastre) la rubrica parinti numele dvs. si al sotului dvs. e clara treaba. Solicitati ca pe baza certificatului de nastere(nici macar nu trebuie apostilat pentru ca avem incheiate tratate juridice cu Ucraina de pace si prietenie) sa va faceti transcrierea certificatului la ultimul dvs. domiciliu din Romania - daca veniti cu un titlu de calatorie pentru copil-ori solicitati direct la ambasada sau consulatul Romaniei din Ucraina, (daca nu doriti sa veniti pana acasa), inscrierea certificatului de nastere. Nu aveti nevoie decat de o traducere in romana a certificatului, certif. dvs. si ale sotului de nastere, buletinele si certif. de casatorie. Restul e poveste. [EDITAT]
Din moment ce aveti certificat cu numele dvs. la parinti nu intereseaza pe nimeni de problemele dvs.Cum sa nu va recunoasca copilul ca fiind cetatean roman, ce scrie undeva pe certificat ca a fost nascut de o mama surogat de cetatenie ucrainiana? Exista o mentiune pe marginea actului, ori a certificatului? Daca nu exista mentiunea copilul este cetatean roman in fata autoritatilor romane numai daca repet dvs. aveti un certificat in care scrie ca sunteti parintii lui.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
@Justitiarul71

Dvs. ati explicat procedura inscrierii la consulat a certificatului de nastere al unui copil cu parinti romani, iar aici este vorba un copil nascut de o femeie cetatean strain care ar fi mama purtatoare pentru un cuplu din Romania.

In tara noastra (si nu numai) mama copilului este femeia care l-a nascut.

Am cautat / citit mai multe articole pe tema asta, acesta mi s-a parut interesant

[ link extern ]

insa in afara de povesti prin ziare nu am gasit niciunde cum se procedeaza in situatia utilizatoarei pentru ca nu exista cadru legal.

PS: Un articol al unui doctorand in drept - Conceptul de ''mamă surogat'' între dreptul de a dispune de propriul corp şi interesul superior al copilului :
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere copil nascut in spania lucinda2010 lucinda2010 Buna ziua. As dori sa stiu ce acte sunt necesare unui minor nascut in Spania din parinti romani (necasatoriti) pentru a putea calatori in Romania in conditiile ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor din spania in romania ionstoica ionstoica copilul are parinti cu cetatenie romana,copilul are numai certificatul de nastere spaniol ce trebuie facut pentru a putea veni toti trei in romania(parintii si ... (vezi toată discuția)
Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)