avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte necesare executare silita
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte necesare executare silita

Buna seara,


Am obtinut in litigiu de munca o hotarare definitiva si irevocabila. As vrea sa va intreb cum se procedeaza in continuare ? Se legalizeaza hotararea?
Ce acte sunt necesare in vederea executarii silite a angajatorului? Este necesara si o cerere de investitura?
Va rog sa imi specificati daca se poate toate etapele si actele necesare in vederea procedarii la executarea silita a angajatorului.


Va multumesc,


O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 31 Octombrie 2012
Investiti instanta de judecata cu autoritatea de a dispune investirea hotararii cu formula executorie
Cu titlul executoriu contactati executor judecatoresc responsabil locatiei unde se executa titlul,care va demara procedura si etapele executarii silite
Hotararea data in litigii de munca este executorie de drept. Deci, mergeti cu hotararea la un executor judecatoresc si atat. Restul procedurilor se fac de catre acesta. Nu trebuie investita cu formula executorie.
Insa, va sfatuiesc sa solicitati in scis angajatorului sa va plateasca drepturile stabilite prin hotarare , iar in cazul in care acesta nu va plateste de buna voie sa va adresati Parchetului cu o plangere penala pentru infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti bazata pe art. 261 din Codul muncii.
1. Se obtine mai intai o copie legalizata de pe hotararea judecatoreasca cu mentiunea ca este irevocabila

2.Dupa obtinerea copiei legalizate mergeti la un executor judecatoresc si solicitati sa puna in executare hotararea respectiva.
Art. 373 C.proc.civ.
(1)Dacă prin lege nu se dispune altfel, hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care urmează să se efectueze executarea ori, în cazul urmăririi bunurilor, de către executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află acestea. Dacă bunurile urmăribile, mobile sau imobile, se află în circumscripţiile mai multor curţi de apel, este competent oricare dintre executorii judecătoreşti care funcţionează pe lângă una dintre acestea.

(2)Instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se va face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

(3)Instanţa de executare soluţionează cererile de încuviinţare a executării silite, judecă contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe.


Hotararile pronuntate in litigiile de munca sunt executorii si nu necesita investirea cu formula executorie.
Buna ziua,
Am obtinut in litigiu de munca o hotarare definitiva si irevocabila.
As vrea sa va intreb daca este posibil sa merg direct cu aceasta hotarare la ANAF executari silite avand in vedere ca angajatorul este obligat sa imi achite si contributiile la pensie si sanatate conform hotararii.
Este in regula asa sau trebuie neaparat sa apelez la un executor judecatoresc?


Multumesc,
ANAF-ul nu are asemenea competente .. punerea in executare a unei hotarari judecatoresti se poate face de bunavoie sau prin intermediul unui executor judecatoresc.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ,abandon adno adno Buna ziua!in urma divortului copilul mi a fost incredintat iar tatal obligat sa plateasca o pensie de 160 ron in 2006 iar de atunci eu am lasat sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit din 2008 colibri123 colibri123 la un imprumut nevoi personale facut in 2008 ,la care nu am garantat cu nimic,ce consecinte pot fi ,in prezent nu lucrez nicaieri si execuorul este din alt ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu simona35 simona35 Pot investi cu formula executorie o decizie penala data in apel, recursul fiind respins? Sau trebuie sa investesc decizia data pe fond? Care ar fi procedura? (vezi toată discuția)