avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul refuza sa plateasca concediul medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul refuza sa plateasca concediul medical

mi-am prezentat odata situatia aici www.avocatnet.ro/content/for...
in continuare am dat concediu medical la angajator si nici pana in ziua de azi nu m-a platit.eu pe anul asta de cand sunt in concediu nu am primit nimic si nici nu am semnat.am anscut pe 02.04.2012 si inca am acel concediu de dupa anstere,insa nu stiu ce pot sa fac pentru a primi acei bani care mi se cuvin ca din cate am inteles nu vin din buzunarul lor ci de la CAS.Ce pot sa fac?incotro sa ma indrept ca nu stiu si nu am nici un venit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:11, 18 Septembrie 2019
Refuzul nejustificat al platii concediului medical poate fi sesizat Casei de Asigurari de Sanatate..

OUG nr.158/2005 prevede :
ART. 47 (2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor
prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
......

ART. 48
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) şi (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se
fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este suportata integral de Casa de Asigurari de Sanatate.
- Angajatorul plateste indemnizatia si apoi o recupereaza de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. Faceti urgent sesizare la CJAS.
Interventie moderator

Va adresez rugamintea sa nu deschideti mai multe discutii pe aceeasi tema, incalcati pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum. Aveti posibilitatea sa continuati discutiile existente folosind butonul "raspunde". In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare.
Multumesc!

Gabriela Pintea

sirena1 a scris:
dupa cum am mentionat povestea mea aici www.avocatnet.ro/con ... :
Angajatorii ma tot amana ca nu au calculat inca ce bani trebuie sa primesc... si mi-a zis si ca incearca sa ma ajute cu ceva ajutor de la stat cum nu am 12 luni lucrate maternitate nu voi primi asa ca ma ajuta ei si cred ca asta e sa ma tot amane si sa teraca timpul,iar salarul meu tot nu l-au calculat...
eu luam 600 ron si nu stiu cum se calculeaza ca sunt angajata din 1 sept 2011.neavand un an am inteles ca primesc mai putin pentru concediu,dar nici aia nu i-am primit.angajatorul a calculat ca as lua 285 ron,dar ca 450 ar fi sa imi scada pentru inventarul pentru care nici macar nu am semnat nimic.si daca sunt 285 ron deja suntem in luna mai si eu pe anul 2012 nu am primit absolut NIMIC! sa tot stau sa astept sa imi calculeze ei salarul ssau asta cu ajutorul social o fi doar o tragere de timp sa o faca pe oamenii buni cu pana scapa de mine? nu stiu ce sa mai cred si ce sa fac...
Multumesc anticipat

tudorvaleriu a raspuns:
1. - V-am recomandat sa sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Daca mai intarziati mult nu veti mai putea recupera banii nici prin hotarare judecatoreasca.

2. Acum va mai recomand sa faceti urgent o sesizare si la ITM.

3. Angajatorul va duce cu vorba pana se va prescrie termenul in care puteti sa solicitati drepturile banesti.

4. Pentru copil veti beneficia de alocatia de stat pentru copii care este de 200 lei lunar pana va implini 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana va implini 18 ani.
Am facut sesizare la CAS si am inteles ca vor merge in control la angajatori.Dupa acest control voi primi banii pentru concediu?
Dupa ce se va verifica sesizarea dvs. veti primi un raspuns cu cele constatate si masurile luate.

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)
Refuz la plata concediului medical ValcuMirela ValcuMirela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pot face daca seful meu de trei luni refuza sa-mi plateasca concediul medical de care beneficiez pentru fetita mea de 4 ani ... (vezi toată discuția)