avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... modificarea legii avocaturii
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

modificarea legii avocaturii

cine stie mai multe detalii despre recenta modificare a legii avocaturii, si in ce masura ne va afecta?
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 11:27, 11 Decembrie 2008
Mai ...fratilor, iertare, dar intrebati de parca ati lucra la ..spatii verzi.

Ordonanţă de urgenţă nr. 159 din 12/11/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 26/11/2008
Intrare in vigoare: 26/11/2008
privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat


Anume ce va ..pasioneaza din asta?
La o prima vedere din exterior, va afecteaza pozitiv, prin eliminarea si incriminarea concurentei. Si prin limitarea accesului in profesie in exclusivitate la acei doritori care obtin acordul vostru, intrucat nici macar un fost judecator la Curtea Constitutionala sau un doctor in drept nu mai poate intra in avocatura fara maestru, recomandare si stagiu de 2 ani.=D>
In loc de simplificare a cadrului juridic ce reglementeaza acesta profesie liberala , daca mai poate fi liberala, se complexeaza lucrurile si se reduc posibilitatile accesului liber si neconditionat in aceasta profesie. Ce vor face tinerii absolveti de drept dupa ce termina facultatea , cat le va trebui sa astepte pana obtin dreptul de a pactica avocatura? Domina cei puternici cu vechime . Sa vedem ce reactii vor avea acei tineri si cum se va modifica si Statutul, inca vor mai fi reglementari noi.
Ce sa mai vorbim de concurenta. Pentru a elimina concurenta trebuia modificata Legea? Intr-o economie de piata concurenta trebuie sa functioneze peste tot inclusiv in practicarea avocaturii.
Merge greu cu asigurarea dreptului la aparare fiecarui cetatean intrucat cei saraci sau fara posibilitati materiale vor mai avea mult de asteptat , chiar daca au aparut reglementari legale noi.
Nu se prevede nicaeri o interdictie pentru cei care se folosesc de procuri pentru a intra in instante. Sunt multe probleme care raman neclare. Cred ca acea Lege de unificare a unor profesii juridice, ramasa uitata pe la Parlament, rezolva mult mai bine problema juristilor.
Speram ca juristii adevarati si bine intentionati sa coalizeze si sa faca mai mult pentru binele licentiatilor in drept.
Curios mi se pare faptul că nu am văzut nicio luare de poziţie din partea magistraţilor. Judecători, procurori... Nu cred că nu există printre ei persoane interesate de părăsirea magistraturii şi trecerea în avocatură.

Poate că Ordonanţa ar trebui atacată pentru neconstituţionalitate. E adevărat că Guvernul poate emite OUG în materia legilor organice, motivînd în cuprinsul Ordonanţei caracterul de urgenţă a reglementării. Ori, deşi urgenţa este motivată prin necesitatea alinierii legislaţiei (şi a activităţii Barourilor, implicit) la cerinţele europene în materia asistenţei judiciare, nu cred că Guvernul ar fi avut dreptul constituţional de a modifica Legea 51/1995 sub alte aspecte decît cele care au învederat urgenţa.

Prin urmare, dacă modificările aduse Legii 51 în ceea ce priveşte asigurarea de către Barouri a asistenţei judiciare mi se par absolut fireşti şi conforme cu art.115(4) din Constituţie, nu cred că acelaşi lucru se poate afirma despre modificările aduse altor aspecte reglementate de amintita lege, cum ar fi admiterea în profesie, care nu au nimic cu chestiunea care a reclamat urgenţa ordonanţei. Nu cred că, în temeiul art.115 din Constituţie, Guvernul ar putea modifica pe calea ordonanţei de urgenţă asemenea aspecte, dreptul său de reglementare pe această cale fiind limitat doar la acele modificări care nu ar suporta amînarea soluţionării lor pe calea legislativă parlamentară.

Credeţi că o sesizare a Avocatului Poporului pe acest subiect, însoţită de cererea expresă ca instituţia să intervină la Curtea constituţională în temeiul prerogativelor conferite ei de lege, ar avea sorţi de izbîndă?

Liviu S.Bordaş
Cred ca totusi ar trebui asteptat pana la momentul la care Statutul avocatilor va fi reactualizat /modificat etc in functie de modificarile Legii 51. E posibil ca unele aspecte sa fie clarificate sau indulcite si pe aceasta cale.
Si apoi, cine sa sesizeze Avocatul Poporului? Ca din oficiu sigur nu misca nimeni nimic.

Alte discuții în legătură

Oug 159/2008 a fost declarata neconstitutionala!!! MIHAI GRIGORE MIHAI GRIGORE Prin Decizia nr. 109 / 09.02.2010 pronuntata in dosarul nr. 3324D/2009, Curtea Constitutionala a ADMIS EXCEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE A DISPOZITIILOR O.U.G. ... (vezi toată discuția)
Ccr referitor la constitutionalitatea dispozitiilor privind interzicerea constituirii şi funcţionarii de barouri în afara u.n.b.r. Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” În Monitorul Oficial al României nr. 259 din data de 17 aprilie 2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 155 din 17 martie 2015 ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic care are o vechime de 10 ani in domeniul juridic trebuie sa mai dea examen de intrare in barou pentrua deveni avocat? iuliana26 iuliana26 Daca cineva este consilier juridic si are o vechime in domeniu de 10 ani, pentru a intra in avocatura trebuie sa dea examen? Sau se poate intra fara examen? (vezi toată discuția)