O matusa de-a mea are o problema destul de serioasa! De ceva ani e stabilita in strainatate, insa e cetatean cu dubla cetatenie. In tara, doua dintre surorile sale vor sa introduca in instanta actiune pe baza unui testament lasat de parintii lor. Insa problema e urmatoarea: exista doua testamente, unul pe care il detine matusa mea (care nu mai e in tara) mai vechi si unul nou, pe care il detin suririle ei din Romania. Care dintre testamente are prioritate? Primul al matusii din strainatate sau al doilea al surorilor sale? Precizez ca nu avem informatii ca primul testament ar fi fost anulat sau revocat sau ceva de genul acesta. Iar in cazul unei actiuni in instanta cum se va proceda? Cum se va numi actiunea, ce va contine?
Va multumesc, foarte mult, pentru raspunsurile dvs!
George
Testamentul, ca act juridic, are o trăsătură aparte: este un act esențialmente revocabil.[/b]
În ceea ce privește un concurs între un testament nou și unul vechi - evident, dacă lucrul lăsat moștenire este același - testamentul nou abrogă întotdeauna testamentul vechi, chiar dacă abrogarea se face implicit, prin arătarea unui nou legatar.
Mai mult, nici principiul simetriei actelor nu se aplică aici, respectiv un testament olograf poate abroga un testament autentic.
Acțiunile prin care se valorifică o moștenire sunt dezbateri succesorale - concretizându-se de la caz la caz.
E musai introducerea acestei actiuni in justitie? Sau prevederile din testament pot fi puse in aplicare si la un notar... sau printr-o alta medoda!?
Multumesc.
In mod normal, al doilea testament l-a revocat pe primul.
Adica primul testament nu ar mai produce efecte juridice.
Poate sa existe si un al treilea testament si in acest caz al doilea testament este ca si cum nu armai exista ( ca sa intelegeti cumva).
Restul problemelor trebuie analizate in concret deoarece depinde de ce fel de testamente este vorba si alte aspecte...
@ andreigrigoriu -sa inteleg ca nu e nevoie de o actiune in fata instantei. Ambele testamente sunt facute de mama matusii mele (adica mama celor trei surori). Nu stiu forma lor, insa ultimul l-a facut la notar. Ar avea vreo importanta majora forma in care au fost facute aceste testamente?
Multumesc.
Cu respect, George
Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.6 din Regulament