avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala

Aseara ma intorceam de la tara si intr-o comuna de langa orasul meu era o masina de politie. Cand m-am apropiat de ea o domnisoara (cred, dupa varsta) politist a iesit din masina si mi-a facut semn sa opresc. am tras pe dreapta, a venit la masina, s-a prezentat si mi-a cerut actele la control, fara sa-mi spuna nici un motiv pentru care am fost oprit. i-am dat documentele : certificat inmatriculare, asigurarea, rovigneta si permisul, s-a uitat la ele si pe urma mi-a cerut buletinul, pe care din greseala nu-l avem. S-a enervat un pic, mi-a zis ca legea prevede obligatia de a avea CI, ca amenda este mare, ca ea nu are cum sa ma identifice, i-am zis ca de pe permisul auto... s-a mai uitat la masina si... mi-a cerut dovada omologarii foliei de pe geamurile laterale spate si luneta... aici am ramas masca, eu am cumparat masina in decembrie 2011, geamurile erau ionizate, chiar i-am zis ca nu am un document la mine, ca am revizia si identificarea masinii la RAR facute in momentul inscrierii, ca ei nu puteau sa-mi faca revizia daca nu erau omologate, mi-a zis ca trebuia sa am o dovada de la firma care a montat folia, ca poate eu am montat folia dupa ce am facut RAR-ul ,( de parca la un matiz din '99 folia imi trebuia ) si sa astept in masina...i-am spus ca geamurile sunt ionizate mai demult, ca se cunoaste ca s-au mai sters, ca probabil sunt ani de zile de cand sunt ionizate... Am sta circa 5 minute, timp in care am gasit cartea mea de alegator si m-am dus la ei la masina sa o arat, nu le-a convenit, ca nu este buletin, ca sa astept in masina, ca imi face PV si ca imi da un avertisment si imi retine certificatul pana ma duc cu omologarea ... dupa vreo 15 minute a venit la mine la masina din nou, mi-a dat sa semnez procesul verbal, i-am zis ca nu-l semnez, ca l-am citit si am vazut ca mi-a data amenda 420 lei pentru ca nu am avut buletinul la mine si avertisment si ridicarea certificatului ca n-am folia omologata...
m-am infuriat si eu, le-am reprosat ca nu mi-au aratat nici o legitimatie nimic, CI, ordin de servici ca sunt in misiune, motivul opririi, s-au enervat mai tare, mi-au rerposat ca n-am dreptul sa-i legitimez eu pe ei, ca ei ma legitimeaza pe mine, ne-ma mai contrat un pic, le-am zis ca nu semnez, m-au lasat sa scriu obiectiunile - am scris si eu ca nu sunt de acord cu modul cum au facut controlul, ca nu s-au legitimat si ca nu aveau nici un ordin de servici precum ca ar fi in misiune... acum astept sa-mi vina procesul verbal prin posta si sa vad ce pot face, daca am sanse sa-l contest si sa castig...
am uitat sa mentionez ca nu am facut nici o abatere in acel moment, nu aveam viteza, nu depaseam, de fapt nu mi-au reprosat nimic in sensul asta si ca erau cativa cetateni prin apropiere, era duminica pe la ora 20.00, dar ca martor ca nu semnez, a semnat unul dintre ei...
daca pierd contestatia cat trebuie sa platesc amenda? mai beneficiez de reducerea la jumatate?
de asemenea as mentiona faptul ca atunci cand a venit la masina cu PV era foarte nervoasa, ca am vrut sa o duc in eroare, ca mi-am schimbat Ci si ca seria si nr CI din cartea de alegator nu mai sunt valabile... i-am zis ca nu-i adevarat, ea a insistat ca a facut verificari, ca daca se lua dupa actul dat de mine PV devenea nul si platea ea amenda din cauza ca seria si nr CI erau eronate...
cand am ajuns acasa mi-am verificat CI(chiar daca eram convins ca seria si nr din cartea de alegator sunt corecte, mai ales ca lucrez intr-o institutie financiara si ma folosesc mereu de CI), totul era asa cum am zis eu, inseamna ca PV este incheiat cu o alta serie si alt nr de CI ... atunci devine nul cum mi-a zis ea?
Cel mai recent răspuns: lucianviorel , utilizator 11:55, 17 Septembrie 2012
folia se omologheaza separat de catre RAR si se emite un document in acest sens.

la acest link gasesti un exemplu de document si un topic special ptr aceasta tema (cei care dau sfaturi pe aceasta tema sunt chiar politisti de la rutiera, deci stiu despre ce discuta :) ) : [ link extern ] /

multumesc pentru raspuns, dar altele erau nelamuririle mele, daca procesul verbal este nul, daca amenda este prea mare, daca pot plati la jumatate din valoarea ei si daca pierd contestatia...
in legatura cu omologarea, m-am documentat si eu...
politia poate sa faca un simplu control de rutina sau sa aiba un obiectiv precis cum ar fi respectarea regulilor de circulatie intr-o anumita zona cu potential de risc ( de exemplu, o trecere de pietoni).

procedura este sa se prezinte, sa spuna motivul opririi si sa solicite documentele la control.

daca nu ai retinut numele politistului il rogi frumos sa repete numele si functia.

dupa cum am comentat la postarea privind amenda ptr. neprezentarea CI, logic ar fi sa nu fii amendat ptr lipsa CI. motivele le-am relatat la subiectul deschis de @FVS.

chiar daca seria si nr CI, adresa, au fost scrise incorect, este vorba de o nulitate relativa si nu de o nulitate absoluta. nulitatea relativa nu duce intotdeauna la nulitatea procesului verbal.

mai jos este un mesaj al moderatorului @gabrielapintea intr-o alta postare in care descrie foarte clar conditiile in care un proces verbal poate fi nul:

citat
"Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de contraventie este lovit de nulitate absoluta daca din acesta lipseste (deci nu daca e scrisa gresit!) una din urmatoarele mentiuni:
1. numele, prenumele, calitatea si semnatura agentului constatator;
2. numele si prenumele contravenientului - trebuie sa lipseasca, nu sa fie scris gresit;
3. fapta savarsita;
4. data savarsirii acesteia, care nu se confunda cu data incheierii procesului verbal de contraventie.

Lipsa mentiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 din OG nr. 2/2001 (aici intra obiectiunile pe care nu le-ati formulat) este sanctionata cu nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie, asta insemnand ca nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei poate fi invocata doar daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acestui act. Deci, nu intotdeauna invocarea unei nulitati relative duce la admiterea plangerii, anularea procesului verbal de contraventie si exonerarea de plata amenzii contraventionale. "

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Pasi de urmat:

1. contestatia se face in max. 15 zile de la primire

2. in functie de ce scrie in pv ( ce articole din oug 195) intocmesti plangerea impotriva pv. .
lipsa cartii de identitate , dupa parerea mea, nu este motiv ptr amenda.
in art. Art.35. - (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

prin exprimarea " sau, dupa caz" se intelege ca politistul iti poate cere "la alegere" unul sau mai multe din documentele mentionate (permis, talon, RCA, etc.)

in cazul lipsei permisului sau CI, regulam de aplic. a oug 195 prevede ce treb. sa faca politistul in astfel de cazuri (vezi art. 184) sa te verifice in registrul national de evidenta a populatiei.

este cam ilogic art. asta ptr ca atunci cand te opreste in trafic nu te opreste sa iti verifice numai CI, normal este sa iti ceara intai permis, talon, RCA, rovigneta, doc. marfa .

in permis ai "moaca" si te poate identifica daca tu esti cel care conduce, in talon si pe RCA ai adresa, CNP, deci se poate intocmi un pv valabil, lipsa adresei, seriei si nr CI nu duc la nulitatea pv.

daca gandesti logic permisul de conducere este emis de o structura de politie aflata in subordinea MAI utilizand un document de identitate emis tot de o structura din subordinea MAI.
asa ca normal ar fi sa te poti legitima cu permisul de conducere cand te opreste politia rutiera. in alte cazuri, care nu au legatura cu codul rutier, cum ar fi sa te legitimeze alte organe cu drept de legitimare (jandarmeria) te legitimezi cu cartea de identitate.

3. daca pierzi procesul amenda nu se injumatateste
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
cyan, moderator
astazi am primit procesul-verbal, deci ar cam trebui sa fac contestatia... dar sunt destul de sceptic...
daca am inteles bine, PV verbal este nul numai daca se incadreaza in art. 17... in rest lipsa unor mentiuni pot atrage doar nulitatea relativa si ... numai daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acestui act.
aici sunt un pic depasit ... ce inseamna "vatamarea", ce presupune ea ... de exemplu, in cazul meu, amenda de 420 lei doar pentru lipsa buletin nu este o vatamare? cum se poate indrepta decat prin anularea PV? intreb si eu...
punctul 3 imi da fiori, mai bine o platesc intai si pe urma deschid contestatia, cu toate ca de la politie mi s-a spus ca platesc tot jumatate din amenda in termen de 48 ore de la pronuntarea sentintei, daca pierd procesul...
dar in politie nu mai poti avea incredere, asa au zis si cu seria si numarul CI...
multumesc mult de raspuns...

tot politistul mi-a spus ca nu poate sa-mi dea avertisment pentru doua contraventii diferite, asa ca a considerat ca amenda este mai mica la lipsa buletin si mi-a dat avertisment si retinere certificat inmatriculare pentru lipsa dovada omologare...
e adevarat ca sanctiunile trebuie sa fie diferite ca eu din ce am citi am inteles ca sanctiunile trebuie sa fie distincte pentru fiecare contraventie, nicidecum sa nu fie la fel...

Alte discuții în legătură

Amenda pentru folie ContSters180923 ContSters180923 Am o intrebare : mi sa luat certificatl de imatriculare pentru folie pe geamurile de pe fata. i-am aratat politistului ca sunt omologate prin bulina de la rar ... (vezi toată discuția)
Folie auto carbut carbut Buna ziua.Asi dori daca se poate sa ma ajute cineva in rezolvarea problemei mele:am cumparat un autoturism care a fost inscris in romania acum un an de un alt ... (vezi toată discuția)
Certificat de inmatriculare retinut pentru folii valentino24 valentino24 am si eu o mare problema, acum cateva zile am fost oprit de un politist, dupa ce sa prezentat necorespunzator si mi-a vorbit ca si cum am fi fost amandoi pe ... (vezi toată discuția)