politia poate sa faca un simplu control de rutina sau sa aiba un obiectiv precis cum ar fi respectarea regulilor de circulatie intr-o anumita zona cu potential de risc ( de exemplu, o trecere de pietoni).
procedura este sa se prezinte, sa spuna motivul opririi si sa solicite documentele la control.
daca nu ai retinut numele politistului il rogi frumos sa repete numele si functia.
dupa cum am comentat la postarea privind amenda ptr. neprezentarea CI, logic ar fi sa nu fii amendat ptr lipsa CI. motivele le-am relatat la subiectul deschis de @FVS.
chiar daca seria si nr CI, adresa, au fost scrise incorect, este vorba de o nulitate relativa si nu de o nulitate absoluta. nulitatea relativa nu duce intotdeauna la nulitatea procesului verbal.
mai jos este un mesaj al moderatorului @gabrielapintea intr-o alta postare in care descrie foarte clar conditiile in care un proces verbal poate fi nul:
citat
"Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, procesul verbal de contraventie
este lovit de nulitate absoluta daca din acesta lipseste (deci nu daca e scrisa gresit!) una din urmatoarele mentiuni:
1. numele, prenumele, calitatea si semnatura agentului constatator;
2. numele si prenumele contravenientului - trebuie sa lipseasca, nu sa fie scris gresit;
3. fapta savarsita;
4. data savarsirii acesteia, care nu se confunda cu data incheierii procesului verbal de contraventie.
Lipsa mentiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 din OG nr. 2/2001 (aici intra obiectiunile pe care nu le-ati formulat) este sanctionata cu nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie, asta insemnand ca nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei poate fi invocata doar daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acestui act. Deci, nu intotdeauna invocarea unei nulitati relative duce la admiterea plangerii, anularea procesului verbal de contraventie si exonerarea de plata amenzii contraventionale. "
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Pasi de urmat:
1. contestatia se face in max. 15 zile de la primire
2. in functie de ce scrie in pv ( ce articole din oug 195) intocmesti plangerea impotriva pv. .
lipsa cartii de identitate , dupa parerea mea, nu este motiv ptr amenda.
in art. Art.35. - (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate
sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.
prin exprimarea " sau, dupa caz" se intelege ca politistul iti poate cere "la alegere" unul sau mai multe din documentele mentionate (permis, talon, RCA, etc.)
in cazul lipsei permisului sau CI, regulam de aplic. a oug 195 prevede ce treb. sa faca politistul in astfel de cazuri (vezi art. 184) sa te verifice in registrul national de evidenta a populatiei.
este cam ilogic art. asta ptr ca atunci cand te opreste in trafic nu te opreste sa iti verifice numai CI, normal este sa iti ceara intai permis, talon, RCA, rovigneta, doc. marfa .
in permis ai "moaca" si te poate identifica daca tu esti cel care conduce, in talon si pe RCA ai adresa, CNP, deci se poate intocmi un pv valabil,
lipsa adresei, seriei si nr CI nu duc la nulitatea pv.
daca gandesti logic permisul de conducere este emis de o structura de politie aflata in subordinea MAI utilizand un document de identitate emis tot de o structura din subordinea MAI.
asa ca normal ar fi sa te poti legitima cu permisul de conducere cand te opreste
politia rutiera. in alte cazuri, care nu au legatura cu codul rutier, cum ar fi sa te legitimeze alte organe cu drept de legitimare (jandarmeria) te legitimezi cu cartea de identitate.
3. daca pierzi procesul amenda nu se injumatateste