avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obtinerea cardului european de sanatate CEASS pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obtinerea cardului european de sanatate CEASS pentru persoane coasigurate sau fara venituri

am o nelamurire legata de documentele necesare ptr obtinerea cardului european de sanatate CEASS.

eu sunt asigurat ca si salariat, sotia este coasigurat aflandu-se in situatia de persoana fara venituri fiind iesita din somaj de mai mult de 3 luni si fara loc de munca in momentul de fata.

ptr obtinerea CEASS trebuie depusa o cerere la CASMB iar doc. solicitate sunt copie CI, adeverinta de salariat si adeverinta de asigurat. a se vedea informatiile de pe site-ul csamb.ro.

Care este procedura de obtinere?

1. Completezi si semnezi cererea de eliberare a cardului european de asigurat. descarca modelul
2. Atasezi copie BI/CI si adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat. Pentru salariati, la adeverinta de salariat se anexeaza documentele care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (copie dupa cartea de munca, chitante de plata, documente care atesta faptul ca au facut parte din categorii de asigurati exceptate de la plata contributiei, respectiv, cu plata contributiei din alte surse).
3. Depui cererea + documentele la sediul CASMB din Strada Gheorghe Titeica, dupa programul de lucru cu publicul de aici www.casmb.ro.
4. Cardul iti va fi eliberat in termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii documentelor de mai sus.
5. In cazul in care a fost obtinut un card CEASS, dovada calitatii de asigurat se face de la data obtinerii cardului precedent si pana in prezent.


eu am inteles astfel:
ptr mine: copie CI, adev. asigurat eliberata de angajator, documentele care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (probabil alta adeverinta eliberata de angajator) sau adeverinta de asigurat

ptr sotie: copie CI, adev. de asigurat eliberata de CASMB

intrebari:

1. din moment ce pe adeverinta eliberata de angajatorul meu sotia apare ca si coasigurat , mai este obligatorie obtinerea pe numele sotiei a adeverintei de asigurat de la CASMB ? adev. de asigurat in cazul meu cine o elibereaza, angajatorul sau CASMB? banuiesc ca o elibereaza CASMB deoarece ptr obtinerea acesteia de la CASMB trebuie sa depui adev. de salariat eliberata de catre angajator ! e cam nebunie cu documentele astea.

2. ce rost are depunerea unor documente eliberate de catre angajatorul meu in vederea obtinerii CEASS din moment ce angajatorul este obligat sa transmita lunar la CASM declaratiile nominale privind obligatiile ce le revin fata de FNUASS si dovada platii contributiilor ?

3. nu era mult mai simplu daca se preciza in lege ca pot beneficia de CEASS doar persoanele asigurate iar cei neasigurati numai in conditiile in care platesc contributia de 5.5% din salariul minim brut pe economie ?

din moment ce CASMB sau orice CAS poate verifica pe baza CNP-ului daca esti asigurat, coasigurat, neasigurat, nu ar fi normal sa te duci doar cu CI si sa soliciti emiterea CEASS ? altfel, te duci sa soliciti CASMB o adeverinta de asigurat care trebuie atasata cererii de obtinere a CEASS tot la CASMB. este total aiurea !

pana la urma cred ca o sa renunt sa obtin CEASS de la CASMB ptr ca este prea multa bataie de cap. o asigurare privata de sanatate este cea mai scurta cale.
cel mai simplu era sa te duci cu CI, te verifica dupa CNP daca esti asigurat, exista imprimante de carduri care iti tipareste un card in cateva secunde si plecai multumit. de ce sa fie simplu cand poate fi complicat pana la 7 zile ?#-o

Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Card european de sanatate emilia0458 emilia0458 buna ziua,ma numesc emilia si am o nelamurire in legatura cu acest card european de sanatate si anume:a trebuit sa plec de urgenta in strainatate si nu am avut ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii la cass de catre angajator danutzamo danutzamo Buna ziua, angajatorul la care lucrez nu este cu platile la zi a contributiilor la sanatate. In aceste conditii ma trimite pe mine la casmb sa ridic o ... (vezi toată discuția)
În sistem apare că angajatorul nu a plătit cass în ultimele luni. cum trebuie să procedez ca să-mi plătesc singură? teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns in urmatoarea situatie -in aprilie mi-am facut cont pe site-ul ANAF ,spatiul virtual si am vrut sa verific situatia ... (vezi toată discuția)