avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pierdere contabila microintreprindere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pierdere contabila microintreprindere

Pana in 2009 societatea a fost platitoate de impozit microintreprindere, in 2010 platitoare de impozit pe profit, in 2011 din nou microintreprindere. In 2009 si 2010 societatea a inregistrat profit care a nu a fost repartizat (se afla in 1171 -rezultatul reportat). In 2011 societatea inregistreaza pierdere (suma este mai mica decat profitul nerepartizat din 1171). Administratotul vrea sa ridice dividende. Cum sa procedez, tinand cont de pierderea din 2011?
Cel mai recent răspuns: simina_anca , utilizator 21:41, 14 Mai 2012
1. Nu puteti compensa pierderea fiscala a exercitiului curent cu profitul ramas nerepartizat din anii precedenti. Pierderea contabila o puteti acoperi din profiturile nerepartizate ale anilor precedenti.

Cod fiscal 2012:

ART. 26 Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
(2) Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care îşi încetează existenţa prin divizare sau fuziune nu se recuperează de către contribuabilii nou-înfiinţaţi sau de către cei care preiau patrimoniul societăţii absorbite, după caz.
(3) În cazul persoanelor juridice străine, prevederile alin. (1) se aplică luându-se în considerare numai veniturile şi cheltuielile atribuibile sediului permanent în România.
(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Norme metodologice art 26 C.F.:
73. Recuperarea pierderilor fiscale anuale se face în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
74. Pierderea fiscală reprezintă suma înregistrată în declaraţia de impunere a anului precedent.
75. În cazul în care recuperarea pierderii contabile se face din rezervele legale, constituite din profit înainte de impozitare, reconstituirea ulterioară a rezervei legale nu va mai fi o sumă deductibilă la calculul profitului impozabil.
76. Persoana juridică din al cărei patrimoniu se desprinde o parte în urma unei operaţiuni de divizare şi care îşi continuă existenţa ca persoană juridică recuperează partea din pierderea fiscală înregistrată înainte de momentul în care operaţiunea de divizare produce efecte, proporţional cu drepturile şi obligaţiile menţinute de persoana juridică respectivă.
77. În cazul fuziunii prin absorbţie pierderea fiscală rezultată din declaraţia de impunere a persoanei juridice absorbante, declarată până la data înscrierii la registrul comerţului a menţiunii privind majorarea capitalului social, se recuperează potrivit prevederilor din lege.

2.Repartizarea profitului ramas nerepartizat in ani precedenti se face prin hotarare AGA pe destinatiile prevazute de lege.Daca repartizati profitul pentru distribuirea de dividende, aveti grija sa platiti impozitul la data distribuirii lor, nu mai tarziu de 25 ianuarie an urmator celui in care s-a hotarat distribuirea.


In primul rand, potrivit art. 26 alin. (1) din Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.

In cazul persoanelor juridice straine, prevederile alin. (1) se aplica luandu-se in considerare numai veniturile si cheltuielile atribuibile sediului permanent in Romania.

Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz.

Conform alin. (5) al aceluiasi articol, mentionam ca, prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

[ link extern ] /
In 2011 cand societatea a obtinut pierdere era microintreprindere, deci nu adepus declaratie de impozit pe profit. Mai trebuie sa determin pierdere fiscala?????? Sau scad din profitul nerepartizat din anii precedenti pierderea din 2011, si apoi pot sa distribui dividende?
Buna ziua,

Acoperiti pierderea din 2011 din profitul obtinut in anii precedenti si nerepartizat. Vorbim strict de profit contabil/ pierdere contabila. Partea fiscala nu are nici o legatiura cu repartizarea profitului contabil nerepartizat, indiferent ce vector fiscal ati avut.
Asociatii pot ridica dividende reprezentand diferenta dintre profitul obtinut anterior si pierderea din 2011.

Daca pe parcursul anului 2011 (inaintea incheierii exercitiului financiar) se facea o adunare generala a asociatilor, aceasta putea hotari repartizarea intregii sume, fara sa se scada pierderea.

Ati depus bilantul la 31.12.2011 la ADMINISTRATIA FINANCIARA?

Alte discuții în legătură

Distribuire profit pe dividende sarailievski sarailievski Buna ziua, Am in balanta profit nerepartizat din anii anteriori (platitor de impozit pe profit), iar in 2014 am pierdere contabila (microintreprindere).AGA ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit Ileana567 Ileana567 Pot sa acopar pierderea anului 2012 din profitul nerepartizat, aferent anului 2011? (vezi toată discuția)
Profit nerepartizat, pierdere contabila si dividende WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Am o microintreprindere, neplatitoare de TVA, cu domeniul de activitate servicii, vechime aprox. 10 ani, in urmatoarea situatie (sume ... (vezi toată discuția)