avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... contractele colective de munca
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

contractele colective de munca

Contractele colective de munca incheiate de salaritii primariei sunt valabile sau vor fi din nou, atacate de controalele Curtii de Conturi. Fara clauzele din aceste contracte salariatii vor ramane cu salariile la nivelul salariului minim pe tara.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: provincia , utilizator 08:25, 11 Mai 2012
deci a venit curtea de conturi si s-a luat de contractele colective...eu sincer cred ca va referiti la acordurile colective ale functionarilor publici. functionarii publici nu au raport de munca ci raport de serviciu, ei putand incheia acorduri coletive potrivit HG 8332007. nu de alta dar acordurile colective nu sunt acelasi lucru cu contractele colective de munca pentru ca acordurile nu au voie sa faca referire la drepturi salariale, sporuri etc. cand curtea de conturi vede ca acordurile colective fac referire la asa ceva, iar acestea au produs efecte, automat ca saracilor functionari li se imputa veniturile necuvenite prin acorduri....
Aveti dreptate.Dar care este, atunci, modalitatea de a beneficia de niste drepturi care sa completeze lipsa de bani?
spuneti ca acordurile colective de munca nu au dreptul sa faca referire la drepturile salariale. este corect. dar cum ramane cu art. 41 alin. 5 din Constitutie "Dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate" iar conform art. 72 alin. 1 din Legea nr. 188/1999 "„Autorităţile şi instituţiile publice pot încheia anual, în condiţiile legii, acorduri cu sindicatele reprezentative ale funcţionarilor publici sau cu reprezentanţii funcţionarilor publici, care să cuprindă numai măsuri referitoare la:
a) constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă;
b) sănătatea şi securitatea în muncă;"
Eu doream sa ma informez cum procedeaza si alti functionari publici in legatura cu aceste acorduri colective de munca nu sa citesc acelasi lucru ca nu avem dreptul . Dar oare de ce avem dreptul sa ne perfectionam permanent , inclusiv sa terminam o facultate iar salariu net sa nu depaseasca prea mult pe cel al unui anagajat de la gospodaria comunala care are doar 8 clase si nu prea mare raspundere la locul de munca .
Multumesc.
Pentru ca legile in Romania sunt strambe si chioare. Pentru ca unii norocosi au avut stabilite anumite sporuri prin acorduri colective/ccm, de care nu a intrebat nimeni, si care au fost incluse apoi in salariile de baza, conform legii 330/2009, devenind astfel venituri permanente. Pentru ca unii au avut stimulente acordate in baza Codului de procedura fiscala in luna octombrie 2010, care apoi le-au fost incluse in salariu ca suma permanenta...pentru ca in Romania unii sunt mai egali ca altii. Cine a avut cap si noroc, acum are bani in plus la salariu, cine nu... se poate reprofila oricand.#-o
are dreptate kyandra..dar facand abstractie de asta, acordurile colective se pot referi la ceea ce ati spus mai devreme:perfectionare, crearea de conditii mai bune de lucru etc, nu insa si la drepturi salariale, sporuri etc.
asta impune HG 833.
in ceea ce priveste art.41 (5) din constitutie, dispozitiile nu sunt incalcate de HG 833, ci dimpotriva, aveti dreptul la negocieri colective, lucru infaptuit potrivit art 22(1), pentru ca acordurile colective care se pot referi la:
a) constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă;
b) sănătatea şi securitatea în muncă;
c) programul zilnic de lucru;
d) perfecţionarea profesională;
e) alte măsuri decât cele prevăzute de lege, referitoare la protecţia celor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale sau desemnaţi ca reprezentanţi ai funcţionarilor publici.
dupa cum vedeti mai drepturi banesti nu avem dreptul sa negociem prin acorduri.
bine, asta nu inseamna ca acest lucru a oprit pe multi, insa din pacate cand vine curtea de conturi, amaratul cel mai mic plateste.

Alte discuții în legătură

Aplicarea contractului colectiv de munca functionarilor publici aijin aijin Buna ziua. As dori sa stiu daca prevederile CCM la nivel national, privind acordarea unei indemnizatii la nasterea copilului se aplica si in cazul ... (vezi toată discuția)
Decontare naveta functionari publici imolla imolla buna ziua as dori sa stiu daca se poate deconta naveta functionarilor publici multumesc (vezi toată discuția)
Comisie paritara mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Mai este valabil faptul ca interpretarea CCM la nivel de unitate este facuta de comisia paritara? Unde este prevazut? Va multumesc! (vezi toată discuția)