avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Forma juridica pentru un proiect de strangere de ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Forma juridica pentru un proiect de strangere de fonduri prin sponsorizari

Scopul demersului este obtinerea de finantare sub forma de donatii/ sponsorizari pentru diferite proiecte individuale prin intermediul unei platforme online specializata. Sponsorii finanteaza cu sume modice proiectul preferat si prin urmare primesc unele beneficii (fenomenul se numeste crowdfunding si are mare succes in strainatate).

Din punctul nostru de vedere, forma juridica ar trebui sa fie tip ONG (asociatie), dar trebuie sa raspunda unor conditii esentiale: personalitatea juridica sa permita strangerea de fonduri in numele beneficiarilor, iar veniturile sa nu fie impozitate indiferent de marimea lor (deoarece asociatia actioneaza ca un intermediar intre sponsor si beneficiar).

Care e cadrul legal (inclusiv fiscal)? Multumim frumos!
Cel mai recent răspuns: camy_a , utilizator 12:06, 11 Iulie 2014
Puteti sa va infiintati un ong si pentru asta textul legii care reglementeaza domeniul il gasiti la adresa [ link extern ]
Multumesc, domnule Neagu!

Fiti amabil(i)... As dori un raspuns si la intrebarea daca un SRL poate indeplini cerintele enuntate in intrebarea precedenta... practic ma intereseaza daca un SRL poate atrage si gestiona sponsorizari in scopul de a strange fonduri pentru beneficiarii finali prin intermediul platformei sale online fara a fi impozitat pe nedrept pentru sumele ce vor fi donate?

Profitul s-ar obtine astfel prin perceperea unui anumit comision din sumele stranse, dar va rog sa tineti cont de un criteriu important: intrarile (sponsorizarile) sa nu fie impozabile cu TVA sau alte taxe ce se rasfrang asupra sponsorilor persoane-fizice... Exista conditii legislative si fiscale favorabile pentru un astfel de demers? La ce cod CAEN ati incadra activitatea?

Explicatii suplimentare gasiti pe arenamieilor.com. Multumim!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
arenamieilor, utilizator
Societatile comerciale/srl nu pot aduna fonduri din sponsorizari ci doar ong-urile. Veniturile de acest fel la un ong nu se impoziteaza.
Ar fi vorba de o tipica organizatie finantatoare, care colecteaza bani din donatii, granturi, sponsorizari etc. si apoi le distribuie ca donatii / granturi unor beneficiari, pastrand un anumit procent din fonduri pentru cheltuielile ei administrative, in principiu cu acceptul expres al donatorilor / finantatorilor... Aceasta organizatie finantatoare nu poate fi de tip lucrativ ( societate functionand pe Legea 31 / 1990, PFA, Îi, ÎF, cooperativa....) pentru ca ar fi majore probleme de legalitate a operatiunilor patrimoniale cu titlu gratuit, deci cel mai bine ar trebui sa fie asociatie sau fundatie...
Ca SRL de exemplu doar fortat s-ar putea imagina ceva, de genul ca ar face numai un soi de consultanta si intermediere, ex. administrarea unui site care faciliteaza contactul intre donatori si beneficiari, dar sumele de la donatori la beneficiari sa nu treaca prin patrimoniul ei, ci donatorii si / sau beneficiarii sa achite un pret pentru aceste servicii de intermediere, documentatie, consultanta... Dar tehnic lucrurile se complica foarte mult - merge eventual pentru platforme online, dar repet, in asa fel incat banii sa nu ajunga prin casieria sau conturile firmei, iar platile se fac prin alta filiera, ex. PayPal... Sunt insa deja proiecte care ofera insa gratuit asa ceva - ex. www.donatiionline.ro gestionat de o organizatie non-profit
Multumesc pentru raspuns, domnule Avocat Mititean! Si imi cer scuze pentru intarzierea cu care va raspund, la randul meu... Din pacate se pare ca am omis notificarea de pe mail care ma anunta de postarea dvs.

As avea de facut cateva mentiuni: ati intuit bine, e vorba de o platforma online care s-ar ocupa practic de intermedieri financiare intre donatori (noi ii numim sponsori, pentru ca primesc o mica recompensa pentru suma donata) si beneficiarul final, care poate fi persoana fizica, ONG etc.

Intr-un fel sistemul este similar celui de pe donatiionline.ro, dar mai complex si esentialmente diferit (pentru exemplificare puteti consulta platformele internationale consacrate precum kickstarter.com, indiegogo.com, rockethub.com etc). Ideea este ca viitoarea entitate care ar gestiona platforma (fie ea SRL sau ONG), nu intentioneaza sa treaca sumele donate prin patrimoniul propriu, ci sa foloseasca servicii tip PayPal si de plata cu cardul. Evident ca va exista si acel comision oprit pentru cheltuieli administrative (care ar insemna venitul principal al organizatiei).

Intrebare 1: acestea fiind spuse, credeti ca putem vorbi in cazul de fata de un SRL cu obiectul de activitate intermedieri financiare? Un exemplu oarecum relevant ar fi modelul de franciza al ING Bank Romania:
- Parteneriatul cu ING Bank se va desfasura printr-o societate cu raspundere limitata (SRL), unde ING Office Managerul este asociat unic/administrator.
- Obiectul de activitate este cel de intermediere servicii financiare si asistenta in brokeraj.
- Activitatea este reglementata in baza unui contract de prestari servicii incheiat cu ING Bank si a unui contract de subinchiriere pentru spatiul in care se desfasoara activitatea. Toti partenerii ING Bank beneficiaza de aceleasi conditii contractuale.


Intrebare 2: Nu am reusit sa incadrez foarte bine domeniul de activitate al eventualei firme, dar am gasit cateva relevante, respectiv: 6419, 6491, 6499 (din seria intermedierilor financiare) si 6612, 6619, 6630 (din seria activitatilor auxiliare pentru intermedieri financiare). Aveti sugestii? Banuiesc ca s-ar impune si un 6311/ 6312, tinand cont ca activitatea principala se petrece prin intermediul unei platforme online?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
arenamieilor, utilizator

Alte discuții în legătură

Cod caen pentru organizatie finantatoare cotletcristian cotletcristian Imi poate spune si mie cineva in ce cod/coduri CAEN se incadreaza o organizatie finantatoare, care colecteaza bani din donatii, granturi, sponsorizari etc. si ... (vezi toată discuția)
Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Donatii internationale online prin intermediul unui website ContSters314115 ContSters314115 Buna ziua, doresc sa realizez un site prin intermediul caruia sa intermediez donatii internationale pentru diverse cazuri sociale sau evenimente ... (vezi toată discuția)