avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere custodie unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere custodie unica

buna ziua,

am un copil minor rezultat in urma unei relatii neoficiale si as dori sa stiu ce trebuie facut in cazul in care doresc sa cer custodie unica asupra copilului deoarece tatal este bolnav suferind de tulburare bipolara.deasemenea ce implica aceasta custodie din punct de vedere al obligatiilor din partea ambilor.
multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:33, 19 Mai 2012
raspundeti numai d-tra de educarea copilului.
daca faceti dovada ca este bolnav ,este posibil ca instanta sa admita cererea
Da, in masura in care tatal are un discernamant abolit sau o lipsa de discernamant ati avea sanse la custodie unica.
Avand in vedere diagnosticul tatalui, este posibil ca instanta sa va acorde custodia exclusiva asupra minorului.
Pentru a convinge instanta in acest sens va trebui sa aduceti acte medicale, martori care sa fi asistat la eventuale crize/manifestari ale bolii si care sa descrie instantei comportamentul tatalui in aceste momente care ar tb sa fie de natura apune in pericol dezvoltarea psihica a minorului. Eventual ar tb ceruta si o expertiza INML care sa confirma diagnosticul.
Un raport de ancheta psiho-sociala ar fi asemenea util pt a evalua relatia tata-copil.

Ceea ce tb sa stiti este ca regula acum este custodia comuna, adica ca parintii sa hotarasca de comun acord asupra tuturor aspectelor ce priveste cresterea, dezvoltarea si educarea minorului.

Pt a dispune o custodie exclusiva tb sa existe motive intemeiate.
Daca se dispune custodia exclusiva, tatal va avea insa dreptul sa mentina relatiile personale cu minorul printr-un program de vizitare.
Drepturile şi îndatoririle părinteşti

Art. 487

Conţinutul autorităţii părinteşti

Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

Art. 488

Îndatoririle specifice

(1) Părinţii au îndatorirea de a creşte copilul în condiţii care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios.

(2) În acest scop, părinţii sunt obligaţi:

a) să coopereze cu copilul şi să îi respecte viaţa intimă, privată şi demnitatea;

b) să prezinte şi să permită informarea şi lămurirea copilului despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestuia;

c) să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului;

d) să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice cu atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a copilului.
din pacate eu nu am acte doveditoare dar exista la spital.in cazul acesta, nu poate cere instanta dovezi de la parat?
care este diferenta intre custodie comuna si cea unica? concret.

Alte discuții în legătură

Custodie Larisa iosiv Larisa iosiv Am un copil de 5 ani in custodie comuna domiciliu la mine(mama), fara program stabilit de vizite...tatal nu a venit sa vada copilul de 2ani jumatate, si nu a ... (vezi toată discuția)
Custodie totală. Utilizator0405 Utilizator0405 Bună ziua. Cum as putea să obtin custodia totală? Tinand cont ca am doar o singură dovadă deoarece am fost o singură data la politie deși au fost mai ... (vezi toată discuția)
Ce e de fapt dreptul parintesc comun??? soangher soangher Am si eu o mare dilema avand in vedere ca legile astea se cam bat ele cap in cap :( ...mentionez ca am fost casatorita,din aceasta casatorie am o fata iar la ... (vezi toată discuția)