Buna ziua,
Ma intereseaza sa stiu daca pentru recuperarea datoriilor de la restantieri se deschide actiune in instanta impotriva acestora, si cu hotararea Asociatiei de Proprietari, pana la pronuntare, restantierii pot fi debransati de la utilitati( Asociatia fiind cu plata utilitatilor la zi).
Actiunea cu debransarea a fost luata in calcul si de o asociatie administrata de firma noastra, dar, intreband in stanga si in dreapta, am inteles ca nu ii putem debransa pentru ca se incadreaza la incalcarea drepturilor omului-restrictionarea accesului la resursele necesare vietii. Mentionez ca debransarea se referea la apa rece. Ne-ar ajuta mult sa stim daca pot sau nu restantierii sa fie debransati de la utilitati si in ce conditii.
Cu stima.
Furnizorii de apa au debransat in multe cazuri intregul bloc sau intreaga asociatie care avea restante. Sigur ca din punct de vedere a proprietarului care nu are restante, este o nedreptate si sufera si-acesta din cauza vecinilor restantieri.
Dar in cazul cand exista posibilitatea tehnica de a se intrerupe apa doar la restantieri si nu la cei fara restante, este normal sa se faca. In acest fel nu este afectat vecinul care este cu plata la zi. Cel care plateste are apa, iar cel care nu plateste nu are apa.
Nu se pune problema de nerespectarea drepturilor omului, atunci cand omul nu-si indeplineste obligatiile de plata. Poate doar in primul caz, cand furnizorul opreste apa atat pentru restantieri cat si pentru cei fara restante, am putea discuta de o nedreptate. Dar si-aceasta se face fortat de imprejurari, de faptul ca nu sunt conditii tehnice de debransare individuala, ca furnizorul are contract cu asociatia si nu cu fiecare proprietar in parte...
Asadar, daca aveti posibilitatea tehnica, opriti apa restantierilor. Dar inainte de a trece la aceasta masura drastica, notificati-i pe fiecare in parte, afisati anunturi la avizier si dati termen 10-15 zile ca fiecare sa-si poata achita debitele.
Apoi treceti la sistarea apei, in paralel cu instituirea privilegiului imobiliar si actionarea in judecata.
nu se poate debransa fara o hotarare judecatoreasca definitiva.,daca respectivul nu recunoaste sumele trecute pe lista.
Furnizorul poate intrerupe pe asociatie ,datorita contractului incheiat si a facturii emise.,daca asociatia recunoaste calculul facturii,altfel tot prin instanta ,furnizorul v-a debransa asociatia.
[EDIT] Domnule moderator, si noi suntem administratori de asociatie si ne-am interesat, oprirea apei potabile contravine legii romane, care sanctioneaza penal aceasta fapta.
Nici instanta nu da o sentinta de a fi oprita apa necesara supravietuirii, iar institutii cum ar fi "sanepidul" da amenzi drastice celor care fac acest lucru.
[EDIT] Noi am studiat problema pe toate partile si nu exista cale legala de a opri apa rece [EDIT].
Interventie moderator
V-am sters aproape jumatate din mesaj care era un atac la persoana. Daca se va mai repeta, va voi sterge tot mesajul, fara sa mai fac selectia partilor decente de cele indecente.
Furnizorul de apa rece, daca nu i se plateste factura, opreste furnizarea apei. Nu este nici incriminat si nici amenda nu plateste pentru ca nu mai au cu ce sa supravietuiasca cei care nu platesc. Iar instanta nu se sfieste deloc sa dea o hotarare in acest sens.
Restantierul nu este lipit de apartamentul in care locuieste, unde consuma si nu-si plateste ce consuma, ci se poate muta intr-un loc unde gaseste apa pe gratis.
Chestiunea cu "presul" se rezolva personal, stati linistit!
Intrerupere apa rece
ursulina
Am voie , ca administrator, sa intrerup furnizarea apei reci unui proprietar care nu binevoieste sa-si plateasca cotele de intretinere din ianuarie 2011?
Va ... (vezi toată discuția)