avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restante salariale - contract de munca incetat.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restante salariale - contract de munca incetat.


ma pot adresa ITM sau numai Instantei pentru recuperarea drepturilor restante???
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
gabriel_gavrila, utilizator
Cel mai recent răspuns: colbu32 , utilizator 19:04, 5 Iunie 2012
Va puteti adresa atat ITM-ului , cat si instantei de judecata in acelasi timp pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate de catre fostul dvs angajator ...
Conform art.281 din Codul Muncii actualizat,solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea,executarea,modificarea,suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca,se fac de catre instantele de judecata.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Puteti face o sesisare catre ITM mai intai. Daca sesizarea este intemeiata, ITM, dupa un control, va dispune angajatorului masura de a isi respecta obligatiile fata de dumneavoastra.
Daca mai apoi angajatorul nu respecta masura nu va ramane decat sa va adresati tribunalului pentru recuperarea salariilor cuvenite. Actiune in instanta puteti formula si fara a depune initial sesizare la ITM, totusi ati putea face si aceasta sesizare intrucat angajatorul se poate speria de posibilitatea primirii unei amenzi si achita sumele restante.
@ trutanmarian

Art.281 C.mun. are un alt continut dupa republicarea acestuia din 18.05.2011.
ART. 281 -Definire
Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau,dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privindraporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.

ART. 283 – Formularea cererilor de solutionare a conflictelor de munca:
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata deciziaunilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendareasau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia desanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectulconflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau aunor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatiiunui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutariicontractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului

ART. 290 – Procedura de solutionare a conflictelor de munca
Procedura de solutionare a conflictelor de munca se reglementeaza prin lege speciala.

Eu ma incadrez la 283 (c). Sa ma adresez ITM-ului sau direct la Instanta?
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
gabriel_gavrila, utilizator

Alte discuții în legătură

Carte de munca Garname Garname As dori sa stiu de unde trebuie sa cumpar carnetul de munca si cum trebuie sa procedez pentru a-mi face carte de munca, mai bine zis pentru a-i determina pe ... (vezi toată discuția)
Modificari codul muncii silviu35 silviu35 CE modificarii s-a facut din codul muncii modificat. (vezi toată discuția)
Modificari aduse codului muncii si legii nr.62/2011 Cornel  Vasile Cornel Vasile [b]Legea nr. 2 din 1 februarie 2013 [/b]privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a ... (vezi toată discuția)