As dori sa-mi expuneti 2 situatii in care intr-o ipostaza se poate invoca excesul justificat de legitima aparare, iar in alta un exces scuzabil.Va multumesc.
Nu ma intereseaza niste fapte in mod deosebit. De exemplu, sa presupunem ca cineva te ataca cu o bucata de lemn(atac material, direct, imediat si injust). Cum putem spune ca ne aflam in prezenta unui exces justificat/scuzabil-adica cu ce trebuie sa actioneze victima/cum?
Excesul justificat ( excesul de aparare) , are loc atunci cand apararea este vadit disproportionata fata de gravitatea atacului . Daca victima , din cauza starii de tulburare sau temere, isi face o aparare care depaseste gravitatea atacului.De pilda, la atacul cu o bata din lemn, el riposteaza cu o arma de foc. Sau riposteaza tot cu o bata din lemn, insa il loveste pe agresor in cap, provocandu-i lovituri cauzatoare de moarte.
Excesul nu mai este jusitificat insa atunci cand nu sunt indeplinite conditiile atacului ( direct , material, imediat si injust), ci doar , are loc o provocare , o iritare a persoanei( jigniri, amenintati) , iar acesta loveste pe autorul jignirilor si amenintarilor , provocandu-i leziuni grave, sau chiar decesul.In aceasta din urma situatie suntem in prezenta asa numitului exces scuzabil , care nu constituie o cauza de impunitate, nu inlatura caracterul penal al faptei, ci dimpotriva, atrage raspunderea penala a faptuitorului, provocarea putand fi retinuta ca circumstanta atenuanta si fiind avuta in vedere la individualizarea judiciara a pedepsei.
Am inteles si sunt de acord cu primul exemplu.
In ce priveste cel de-al doilea exemplu, consider ca ne aflam in prezenta unei circumstante atenuante-scuza provocarii, si nu in prezenta unui exces scuzabil, deoarece si excesul scuzabil presupune un atac material, direct, imediat si injust, deoarece daca atacul nu ar avea aceste caracteristici, nu am putea vorbi despre depasirea limitelor legitimei aparari.
Da, insa excesul scuzabil tocmai acest lucru inseamna: o circumstanta atenuanta legala , nefiind asimilat legitimei aparari, si care consta in depasirea limitelor legitimei aparari, atunci cand nu este cauzata de tulburare sau temere.
Daca depasirea limitelor legitimei aparari nu se intemeiaza pe tulburare sau temere, fapta nu mai este considerata savarsita in legitima aparare ci este infractiune savarsita in circumstanta atenuanta prevazuta de art. 73 lit. a c.p. Excesul de data aceasta este scuzabil.
Speţă
Inculpatul, după ce a parat lovitura cu o sticlă, încercată de victimă asupra sa, a lovit victima de mai multe ori cu pumnul peste faţă iar după ce, în urma loviturilor primite, aceasta a căzut, a continuat să o lovescă cu pumnii şi picioarele în cap şi abdomen, cauzându-i moartea; în aceste împrejurări de fapt, evident, inculpatul nu s-a aflat în legitimă apărare, cu toate că primul act de agresiune a fost săvârşit de victimă.
Omorul calificat-lcm
roberto3
Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)