Daca schimb locul de munca de la 1 iunie si nu am efectuat concediu de odihna pe 2012, cand am dreptul sa iau cel mai repede concediu de odihna si cate zile? Fostul angajator ma obgliga sa iau cota parte de zile din zilele muncite in 2012 pana acum la el sau imi plateste contravaloarea?
La noul angajator cate zile pot sa imi iau de concediu? Tot cota parte din zilele ramase de la 1 iunie pana la afarsitul anului in functie de numarul total de zile de concediu la care am dreptul intr-un an?
Sunt ingrijorat pentru ca deja am platit un concediu pentru septembrie.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic
Codul Muncii:
Art. 39 (1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
.....
c) dreptul la concediu de odihnă anual;
....
Art. 144 (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
.....
Art. 148 (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
....
Prin urmare, daca aveti posibilitatea de a efectua CO in luna septembrie , avand in vedere aceste dispozitii.