avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul familiei- partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul familiei- partaj

Am cumparat un magazin in 1999 si l-am inchiriat in 2006. In 2007 m-am casatorit si in 2011 am divortat. Chiria pe magazin a fost bun propriu sau bun comun?

In iunie 2011 am vandut magazinul, la o luna dupa ce introdusesem actiunea de divort. Banii obtinuti sunt bun propriu sau bun comun ? Mentionez ca divortul s-a pronuntat la 1 nov. 2011 si comunitatea de bunuri nu este inca lichidata.
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 23:00, 5 Iunie 2012
chiria pe magazin este bun comun pana la momentul in care faceti partajul bunurilor comune. La fel si banii obtinuti din vanzarea magazinului sunt tot bun comun.
Nu am aceeasi opinie ca cea exprimata anterior.
Magazinul este bun propriu dobandit inaintea casatoriei, la fel si suma de bani obtinuta pe acesta in urma vanzarii.
Pot fi discutii cu privire la chiria obtinuta daca si sotul a contribuit la obtinerea acestei chirii sau daca s-au cheltuit bani comuni pt amenajarea/imbunatatirea magazinului.
Deoarece ati infiintat societatea si ati achizitionat un magazin inainte de casatorie, este bun propriu al dvs.
De asemenea, conform art. 340 litera h) Noul cod civil, fructele bunurilor proprii sunt bunuri proprii. (chiria este considerata fructul bunului propriu).
Apoi, litera g) al aceluiasi articol spune:
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
...
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
Adica, pretul obtinut prin vanzare a magazinului este tot bun propriu.

Nu stiu din ce tratate ne vorbeste @mary-anna, dar cred ca este in eroare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Nu vorbim de Noul cod civil in speta deoarece bunul a fost vandut, suma a intrat in patrimoniul partii inainte de 01.10.2011
Si vechiul cod al familiei tot cam aceleasi prevederi avea in legatura cu bunurile proprii sau comune.

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri Nicolasbyn Nicolasbyn Înainte de căsătoriei soția deținea o garsoniera, după căsătorie am vândut-o și am cumpărat un apartament pe numele ei cu precizarea că este ... (vezi toată discuția)
Bun propriu RodicaCon RodicaCon Buna ziua. Valoarea in bani obtinuta in timpul căsătoriei a apartamentului cumpărat înainte de casatorie este bun propriu? Dar valoarea in bani a ... (vezi toată discuția)
Casatorie in comuniune de bunuri Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. In lumina noului Cod civil, bunurile dobandite inaintea casatoriei, de fiecare sot in parte (imobile), vor deveni bunuri comune daca la incheierea ... (vezi toată discuția)