Buna!
Tatal meu a fost operat de cancer in data de 14 decembrie 2010. El se afla in concediu medical de atunci. Intebarea mea este cat poate beneficia de concediu medical? pentru ca doctorita care il are sub observatie i-a spus ca nu mai poate beneficia de CM. Tin sa precizez ca la momentul de fata tatal meu este internat in spital de o luna de zile. Ce se va intampla cu el daca este adevarat ca nu mai poate beneficia de CM?
Medicul specialist poate propune incadrarea in grad de invaliditate si pensionarea.
OUG nr. 158/2005
ART.13
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii; b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
ART. 14
(1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
Art.13 si 14 din OUG nr.158/2005 au un alt continut , si anume:
ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel
mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la
183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de
muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi
urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul
bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi
osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2
ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al
asigurărilor sociale.
ART. 14
(1) Medicul primar sau, după caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantă
poate propune pensionarea de invaliditate dacă bolnavul nu a fost recuperat la expirarea
duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzute de
prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1)
poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitării pensionării de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurărilor sociale decide, după caz, prelungirea concediului medical
pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea
activităţii în raport de pregătirea profesională şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile,
conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări
Sociale, denumită în continuare CNPAS, împreună cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi
cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
El urmeaza sa acumuleze 545 de zile de concediu medical continuu in data de 9 iunie. Data de la care medicul oncolog i-a spus ca nu ii mai poate prelungi concediul desi el este inca sub tratament internat in spital. Il va propune pentru pensionare medicala sau cum?
La data de 9 iunie se va implini 1 an si 6 luni de cm in ultimii 2 ani,(545zile)perioada maxima de acordare a unui cm pt.neoplazie.
La expirarea duratei maxime de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, daca nu s-a reusit recuperarea , medicul curant propune pensionarea de invaliditate.
Asta am si inteles ca urmeaza sa faca d-na doctor. Insa, incepand cu 10 iunie se va pierde calitatea de asigurat? Adresez aceasta intrebare deoarece el, la serviciu nu se poate intoarce, mai ales ca el este inca in spital. Iar contractul de munca presupun ca se suspenda nu? Daca acest lucuru se intampla inseamna ca si spitalizarea va trebui platita nu?
Nu imi sunt clare chestiunile acestea.
Concediu medical
elicrist
Buna ziua -Sufar de o boala cronica -am CM din luna februarie 2015 pana in prezent(178zile) doctorul mi-a spus ca-mi trimite dosarul la Bucuresti pentru inca 3 ... (vezi toată discuția)