avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesor-Abuz in serviciu,abatere disciplinara,furt
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesor-Abuz in serviciu,abatere disciplinara,furt

Buna ziua,as dori sa primesc anumite sfaturi avizate cu privire la o anumita situatie.Unei eleve i-au fost confiscati 3 cercei de aur in clasa a 9-a iar pana in prezent si anume la absolvirea liceului nu i-au fost inapoiati.Pe tot parcursul liceului profesorul a invocat tot felul de motive ca sa o lungeasca chiar si cand parintele acesteia a venit la scoala a procedat la fel.In prezent eleva a prezentat o sesizare scrisa directoarei pentru recuperare.La aceasta nu a primit nr de inregistrare si ca raspuns a fost stabilita o intalnire elev-profesor.La intalnire profesorul s-a adresat direct cu injurii si apelative ordinare elevei fapt pentru care s-a ajuns din nou in biroul directoarei,unde profesorul relateaza acum faptul ca nu mai are cerceii si este posibil sa-i fi inapoiat,nu mai retine si sa nu ii fie pusa la indoiala credibilitatea lui in fata unei eleve care a fost mutata in trecut dintr-o clasa in alta pe motive disciplinare(alta poveste ce nu are legatura cu prezenta).Toate conversatiile cu directoarea si profesorul au fost inregistrate pe telefonul elevei.Dumnealui nu este de acord nici cu restituirea contravalorii cerceilor.Acum doresc sa aflu daca regulamentul de functionare si regulamentul intern al unei institutii de invatamant prevede ca un profesor sa confiste un bun personal fara sa intocmeasca un proces verbal.Profesorul respectiv are voie sa paraseasca institutia unde isi exercita functia cu cerceii in buzunar si sa nu ii mai inapoieze?
La scoala nu mai exista rezolvare desigur sunt uniti,la inspectorat nu sunt sanse,acum credeti ca la politie se poate depune plangere pe numele profesorului pentru furt,abuz?Nu era o arma alba,pistol,telefon sau alte obiecte vatamatoare ci 3 cercei ce i s-au parut lui extravaganti probabil.Sa depunem si o reclamatie la scoala pe motive de abateri disciplinare ale profesorului pentru limbajul indecent si injurios fata de eleva?Ce sfaturi ne puteti da?Avand in vedere ca eleva are acum Bacalaureatul sistam totul pana dupa examen ca sa nu aiba probleme, insa am dori sa stim pe ce cale sa o luam si ce pasi sa urmam dupa sustinerea examenului.Va multumim

Cel mai recent răspuns: ContSters233010 , utilizator 13:05, 13 Iunie 2012
Eu zic să luaţi bacalaureatul şi apoi, împreună cu părinţii să purtaţi o discuţie cu profesorul respectv, şi dacă nu ajungeţi la o înţelegere să formulaţi plângere penală la organele de poliţie.
În cadrul plângerii să faceţi vorbire şi de discuţia avută în prezenţa directoarei.
Multumim de raspuns.
Cu profesorul nu se poate discuta, este impulsiv,vulcanic,recalcitrant.Este exclus acest lucru.
Profesorul are voie sa isi insuseasca bunurile unui elev fara proces verbal?Sau este furt?
Inregistrarile de pe telefon constituie probe?
Va da o declaraţie în faţa organelor de poliţie.
Nu ştiu dacă e chiar furt.
Ideea e să vă recuperaţi valoarea cerceilor.
Trebuia să faceţi discuţia cu directoarea , atunci, când i-a luat cerceii.
De aceea v-am sugerat să mai aveţi o ultimă discuţie cu profesorul,
să-i comunicaţi că sunteţi hotărâţi să vă recuperaţi banii, chiar pe calea unei plângeri penale.
Conform REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ªI FUNCŢIONARE A UNITÃŢILOR DE ÎNVÃŢÃMÂNT PREUNIVERSITAR pentru bijuterii in exces asupra elevului sanctiunile prevazute sunt:
-prima abatere: observaţie individuală, anunţarea părinţilor,
- abateri repetate; mustrare în faţa clasei (însoţită de scăderea notei la purtare cu un punct,conform ROFUIP/ 8.09.2005): mustrare scrisă.
In nici un caz sanctiunea nu este insusirea bunului in interes personal deoarece nu a facut proces verbal si nici nu a lasat bunul in inventarul institutiei ci i-a luat cu el acasa si i-a facut disparuti.De aceea consider personal ca se poate clasa ca si furt.
Pentru injuriile aduse se poate depune plangere la instanta civila daca se poate proba cu un martor si inregistrare pe telefonul mobil?
Art. 208 C.pen. Furtul
Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.

La momentul la care profesorul a luat cerceii acesta nu a intenţionat să şii însuşească, ci numai sa-i confişte, urmând a-i preda probabil conducerii şcolii.
Funcţie de declaraţia profesorului se va putea face o încadrare a faptei săvârşite.
Nu este neapărat necesar ca cel care sesizeză organele de poliţie să facă şi încadrarea corectă a faptei.Important este să fie descrisă fapta, aşa cum s-a pertecut şi să poată ajuta organele să probeze cele afirmate.

Alte discuții în legătură

Încãlcarea drepturilor la liceu ghesha ghesha Bună ziua. Sunt elev în clasa a XII-a, și consider că profesoara (diriginta) nu a avut un comportament decent. Cer ajutorul dumneavoastră, mai ... (vezi toată discuția)
Scaderea notei la purtare sabina1234 sabina1234 Ieri copilul meu a fost influientat de alt coleg care i-a lipit un absorban te spate la un baiat din clasa lui sa ii faca poza la acesta unde se vedea ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar staruvp staruvp Buna ziua.As vrea sa stiu conform noului regulament scolar daca un elev este prins fumand tigari in incinta scolii este corect sa se scada elevului doua puncte ... (vezi toată discuția)