avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurare si indemnizatie crestere copil sotie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurare si indemnizatie crestere copil sotie studenta.

Buna ziua,

Am gasit partial raspuns la intrebarile mele, insa multe dintre raspunsuri sunt vechi, multe incomplete in raport cu situatia mea.

Scurt istoric: sotia este studenta in an terminal, la zi, la stat. Urmeaza sa nasca in August, la aproximativ o luna jumatate de la terminarea facultatii. Are 28 de ani, iar in ultimii 5 ani a lucrat doar cateva luni in perioada 2008-2009. Pentru ca nu am stiut cum sta treaba cu asigurarile de sanatate, nu am trecut-o ca si coasigurat (eu fiind angajat pe perioada nedeterminata in ultimii 4 ani).

Am vrut sa fim la zi, pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate, asa cum sunt ele. Am fost la CASMB cu toate actele necesare pentru calculul restantelor, am platit doar pe ultimele 6 luni inainte de a ramane sotia insarcinata (ne asteptam sa platim pe ultimii 5 ani, minus perioadele muncite, nu am inteles de ce am platit numai 6 luni). Urmeaza sa primim adeverinta de asigurat, pentru a o putea inscrie la medicul de familie, dar am fost conditionati sa aducem un certificat constatator de la registrul comertului. Nu am inteles exact de ce, dar o vom face si pe asta.

Acum intrebarile/nelamuririle:

Pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a obtine indemnizatia de crestere a copilului imi sunt neclari. Va termina acum facultatea (inceputul lui iulie), trebuie sa obtin adeverinta de la facultate cum ca a terminat studiile si nu a avut in ultimul an intreruperi? Trebuie sa isi dea/sa ia licenta pana la nastere, sau este suficient sa termine facultatea? Apoi imediat (in termen de cate zile?) trebuie inregistrata la somaj? Sau daca naste si nu trec 60 de zile de la terminarea facultatii nu mai trebuie inscrisa la somaj? Unde trebuie sa depun actele si unde pot cere mai multe informatii despre aceasta indemnizatie? Daca nu da licenta acum, in iulie, mai poate lua indemnizatia, mai poate fi trecuta la somaj? Intreb ca sa stiu ce trebuie facut in caz ca se intampla ceva si nu mai poate da licenta.

Acum ca am platit CAS si suntem la zi, vreau sa o trec ca si coasigurat la mine, insa cei de la locul de munca nu stiu exact care este procedura, iar eu am omis sa intreb la CASMB acest lucru, gandindu-ma ca vor sti cei de la Resurse Umane. Am inteles ca in perioada de sarcina si in concediul de crestere al copilului este asigurata, sa fac demersurile abia la terminarea "concediului"? Calitatea de coasigurat banuiesc ca nu se poate obtine retroactiv, nu? In sensul ca eu nu am declarat-o in intretinere, dar ea nu a avut venituri in ultimii ani.

Multumesc anticipat, revin cu detalii in caz ca este nevoie.
O zi buna,
Alex
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:07, 16 Iulie 2012
1. Prezentarea dvs. este cam amestecata, intr-o pagina ati pus multe intrebari din domenii diferite..

2. - La absolvirea facultatii (nu e necesara sustinerea examenului de licenta), dupa ultimul examen din anul terminal, se prezinta la Agentia de Somaj si se inregistreaza (prezinta si o adeverinta de la facultate in care se specifica data absolvirii).
- O sfatuiesc sa nu astepte cele 60 de zile ci sa se inregistreze imediat la cateva zile dupa absolvire.

3. In momentul in care se inregistreaza la Agentia de Somaj sa peezinte si o adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca este gravida.

4. Fiind in somaj indemnizat va putea beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.

5. Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.

7. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

8. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

9. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

10. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu este nevoie sa fi fost asigurata la sanatate.
- Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie sa aiba macar o luna de somaj, perioada in care i se plateste de catre stat contributia pentru concedii si indemnizatii.

11. Pe perioada cat este inregistrata la somaj, pe perioada concediului de maternitate si a CCC este asigurata la sanatate si la pensie, plata contributiei facandu-se da catre stat.

Alex_Cr a scris:

Buna ziua,

Scurt istoric: sotia este studenta in an terminal, la zi, la stat. Urmeaza sa nasca in August, la aproximativ o luna jumatate de la terminarea facultatii. Are 28 de ani, iar in ultimii 5 ani a lucrat doar cateva luni in perioada 2008-2009. Pentru ca nu am stiut cum sta treaba cu asigurarile de sanatate, nu am trecut-o ca si coasigurat (eu fiind angajat pe perioada nedeterminata in ultimii 4 ani).

Am vrut sa fim la zi, pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate, asa cum sunt ele. Am fost la CASMB cu toate actele necesare pentru calculul restantelor, am platit doar pe ultimele 6 luni inainte de a ramane sotia insarcinata (ne asteptam sa platim pe ultimii 5 ani, minus perioadele muncite, nu am inteles de ce am platit numai 6 luni). Urmeaza sa primim adeverinta de asigurat, pentru a o putea inscrie la medicul de familie, dar am fost conditionati sa aducem un certificat constatator de la registrul comertului. Nu am inteles exact de ce, dar o vom face si pe asta.

Acum intrebarile/nelamuririle:
.....
Acum ca am platit CAS si suntem la zi, vreau sa o trec ca si coasigurat la mine, insa cei de la locul de munca nu stiu exact care este procedura, iar eu am omis sa intreb la CASMB acest lucru, gandindu-ma ca vor sti cei de la Resurse Umane. Am inteles ca in perioada de sarcina si in concediul de crestere al copilului este asigurata, sa fac demersurile abia la terminarea "concediului"? Calitatea de coasigurat banuiesc ca nu se poate obtine retroactiv, nu? In sensul ca eu nu am declarat-o in intretinere, dar ea nu a avut venituri in ultimii ani.

1.In ultimii 5 ani se include perioada in care a realizat venit si a platit contributia,(cat a fost angajata) perioada cat sotia a fost studenta si a avut pana in 26 de ani,deci era asigurata fara plata si nu trebuia sa contribuie si perioada fara venit in care nu s-a platit contributie.In aceasta situatie se plateste 6 luni retroactiv contributia plus majorarile de intarziere.

2.Adeverinta de la ORC(Registrul Comertului )v-a fost solicitata pt. a arata ca nu este inregistrata cu o firma pe numele dansei,sau nu are calitate de actionar intr-o firma.

3.Dupa ce veti aduce si adeverinta de RC i se va elibera si adeverinta de asigurat,pt. situatia de sarcina si lehuzie ce este valabila 1 an de la eliberare,in aceasta perioada este asigurata fara plata contributiei . De aceea,ii veti acorda statut de coasigurat doar dupa ce va inceta asigurarea fara plata contributiei.
Puteti in schimb sa o treceti ca si persoana in intretinere ,chiar si acum,pt. ca veti beneficia de deducere suplimentara la plata impozit /salariu.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.

tudorvaleriu a scris:

10. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu este nevoie sa fi fost asigurata la sanatate.
- Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie sa aiba macar o luna de somaj, perioada in care i se plateste de catre stat contributia pentru concedii si indemnizatii.

A terminat studiile, am cerut adeverinta de la facultate, voi merge maine la somaj cu actele, insa se cam apropie data nasterii. Daca nu va avea 1 luna de somaj inainte de a naste, nu va mai primi nici indemnizatia pentru CCC? (stiu ca citisem ca CCC era conditionat de 42 de zile de concediu pre sau post natal)
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2012
Alex_Cr, utilizator
1. Acea luna de care spuneam era necesara pentru a beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie).

2. Daca nu va putea sa beneficieze de concediu de maternitate va putea beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului (fara a mai fi necesare cele 42 de zile de postnatal).

3. Chiar daca nu va apuca sa ia indemnizatia pentru somaj pana va naste tot va beneficia de indemnizatie pentru CCC daca este inregistrata la Agentia de Somaj.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
O luna de stagiu pt. a beneficia de concediu de maternitate nu inseamna luna calendaristica ci 22de zile lucratoare,deci daca inainte de a naste are 22 de zile de somaj,ar putea beneficia si de concediul de maternitate postnatal ,care ar putea fi de 126 de zile,avand in vedere ca nu s-a beneficiat de prenatal.
Daca nu va avea cele 22 de zile,va intra direct in ccc,asa cum v-a spus mai sus si colegul meu.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj, apoi de indemnizatie pt cresterea copilului? miha8588 miha8588 am terminat in 2010 facultatea dar nu mi-am dat licenta, anul acesta o voi da in februarie si la terminarea facultatii nu am beneficiat de somaj fiinca mi s-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc pentru absolvent Adinutza20 Adinutza20 Buna ziua am si eu o problema si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Anul acesta am terminat facultatea am luat licenta in luna iunie 23 si sunt ... (vezi toată discuția)
Daca nu iau licenta exista riscul sa nu mai beneficiez de indemnizatie pentru ccc? karynutzik karynutzik in cazul in care nu iau licenta exista riscul sa nu mai beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)