Alex_Cr a scris:
Buna ziua,
Scurt istoric: sotia este studenta in an terminal, la zi, la stat. Urmeaza sa nasca in August, la aproximativ o luna jumatate de la terminarea facultatii. Are 28 de ani, iar in ultimii 5 ani a lucrat doar cateva luni in perioada 2008-2009. Pentru ca nu am stiut cum sta treaba cu asigurarile de sanatate, nu am trecut-o ca si coasigurat (eu fiind angajat pe perioada nedeterminata in ultimii 4 ani).
Am vrut sa fim la zi, pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate, asa cum sunt ele. Am fost la CASMB cu toate actele necesare pentru calculul restantelor, am platit doar pe ultimele 6 luni inainte de a ramane sotia insarcinata (ne asteptam sa platim pe ultimii 5 ani, minus perioadele muncite, nu am inteles de ce am platit numai 6 luni). Urmeaza sa primim adeverinta de asigurat, pentru a o putea inscrie la medicul de familie, dar am fost conditionati sa aducem un certificat constatator de la registrul comertului. Nu am inteles exact de ce, dar o vom face si pe asta.
Acum intrebarile/nelamuririle:
.....
Acum ca am platit CAS si suntem la zi, vreau sa o trec ca si coasigurat la mine, insa cei de la locul de munca nu stiu exact care este procedura, iar eu am omis sa intreb la CASMB acest lucru, gandindu-ma ca vor sti cei de la Resurse Umane. Am inteles ca in perioada de sarcina si in concediul de crestere al copilului este asigurata, sa fac demersurile abia la terminarea "concediului"? Calitatea de coasigurat banuiesc ca nu se poate obtine retroactiv, nu? In sensul ca eu nu am declarat-o in intretinere, dar ea nu a avut venituri in ultimii ani.
1.In ultimii 5 ani se include perioada in care a realizat venit si a platit contributia,(cat a fost angajata) perioada cat sotia a fost studenta si a avut pana in 26 de ani,deci era asigurata fara plata si nu trebuia sa contribuie si perioada fara venit in care nu s-a platit contributie.In aceasta situatie se plateste 6 luni retroactiv contributia plus majorarile de intarziere.
2.Adeverinta de la ORC(Registrul Comertului )v-a fost solicitata pt. a arata ca nu este inregistrata cu o firma pe numele dansei,sau nu are calitate de actionar intr-o firma.
3.Dupa ce veti aduce si adeverinta de RC i se va elibera si adeverinta de asigurat,pt. situatia de sarcina si lehuzie ce este valabila 1 an de la eliberare,
in aceasta perioada este asigurata fara plata contributiei . De aceea,ii veti acorda statut de coasigurat doar dupa ce va inceta asigurarea fara plata contributiei.
Puteti in schimb sa o treceti ca si persoana in intretinere ,chiar si acum,pt. ca veti beneficia de deducere suplimentara la plata impozit /salariu.