avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ponta vs Basescu pentru locul la CE
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ponta vs Basescu pentru locul la CE

Parlamentul României tocmai a emis o declarație politica prin care îl desemnează pe prim ministru ca reprezentant al României la Consiliul European (institutia este considerata „presedintia colectiva” a UE) si l-a desemnat pe președinte să se ocupe de domeniile externe si de aparare.

Considerati că aceasta declaratie politica are valoare legala?

Constituția României spune:
Art. 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.


Deci președintele le semneaza dar primul-ministru le negociaza. Avand in vedere asta, consider ca este corect ca primul-ministru să mearga la Consiliul European, unde se negociaza deciziile executive si tratatele.

Mai avem si art. 102 din Constitutie care spune:

(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.


Deci am mai avea incă un argument in favoarea lui Ponta.

Totusi, mai avem si articolul 80 care spune:
Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

In ce limite reprezintă statul român președintele?
Putem considera politica europeana ca fiind politica externă?

Ce părere aveti despre disputa si cine credeti ca ar trebui să participe la intrunirile Consiliului European.


Trebuie avut in vedere de asemenea faptul că România are 14 voturi (a saptea putere ca vot).
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 19:14, 13 Iunie 2012
basescu, ca "presedinte", nu are el competente sa "vrea" sau sa "nu vrea" 0,1% indatorare... 0,1% din ce, sau cum?:rolleyes:

... pe plan european, din cele 28 de tari, 27 membre plus croatia, 25 sunt reprezentate exclusiv de premieri, exceptii sunt cipru, unde nu exista premier, si (bineinteles) franta...

ce vrea basescu nu se (mai) poate ...

nota
daca eram organizati normal, ca regat, se punea problema reprezentarii romaniei de catre rege undeva unde se discuta probleme economice, fonduri europene si bugete?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)
Cine? BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN cine sustine PDL???? SA VEDEM CU ADEVARAT=D> PDL-ISTI, SA VA PREGATITI:P (vezi toată discuția)
Cine credeti ca trebuie sa ne reprezinte la bruxelles? BEN46 BEN46 Se cunoaste sa-i spunem asa nentelegere dintre presidentie si premier care sa mearga la Bruxelles sa ne reprezinte ? Este de inteles ca ... (vezi toată discuția)