Parlamentul României tocmai a emis o declarație politica prin care îl desemnează pe prim ministru ca reprezentant al României la Consiliul European (institutia este considerata „presedintia colectiva” a UE) si l-a desemnat pe președinte să se ocupe de domeniile externe si de aparare.
Considerati că aceasta declaratie politica are valoare legala?
Constituția României spune:
Art. 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
Deci președintele le semneaza dar primul-ministru le negociaza. Avand in vedere asta, consider ca este corect ca primul-ministru să mearga la Consiliul European, unde se negociaza deciziile executive si tratatele.
Mai avem si art. 102 din Constitutie care spune:
(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.
Deci am mai avea incă un argument in favoarea lui Ponta.
Totusi, mai avem si articolul 80 care spune:
Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.
In ce limite reprezintă statul român președintele?
Putem considera politica europeana ca fiind politica externă?
Ce părere aveti despre disputa si cine credeti ca ar trebui să participe la intrunirile Consiliului European.
Trebuie avut in vedere de asemenea faptul că România are 14 voturi (a saptea putere ca vot).