avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cînd pot sã redobândesc permisul auto?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cînd pot sã redobândesc permisul auto?


Bună ziua !
Am şi eu mai multe neclarităţi în legătură cu o sentinţă pe care tocmai am primit-o ! Menţionez că, în iulie 2008 am avut un accident de circulaţie care s-a soldat cu moartea unei persoane din maşina cu care m-am ciocnit. De la acea dată până la 31.05.2012 am avut, lunar, o decizie de prelungire a dovezii de circulaţie.Mă interesează ÎN SPECIAL şi URGENT (deoarece sunt şofer profesionist şi, deci, din asta trăiesc) când pot să obţin, din nou, permisul de conducere care, prin această sentinţă, mi-a fost anulat. Din ceea ce ştiam eu, din ceea ce am mai auzit despre astfel de cazuri şi din alte surse, aş putea să mă prezint la examenul de obţinere a noului permis, după UN AN !
De asemeni, menţionez faptul că am citit aceste articole de lege care sunt redate în sentinţa mea dar totuşi nu înţeleg dacă pot să dau de permis după un an de când a fost publicată sentinţa, ce ar trebui să fac în acest sens şi, mai ales, CINE ÎMI POATE SPUNE ACEST LUCRU (dacă există vreo autoritate).
De aceea, vă rog, dacă puteţi să mă ajutaţi să înţeleg această sentinţă pe care o citez :
Curtea de Apel B -Secţia penală şi pentru cauze cu minori- Dosar nr. 7801/197/2011 Decide : În temeiul art.38515 pct.2 lit.d C.pr.pen. admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria B împotriva sentinţei penale 2387/2011 a Judecătoriei B, pe care o casează sub aspectul individualizării judiciare a executării pedepsei principale. Rejudecând în aceste limite: Face aplicarea art. 86 ind. 1 Cod pen. şi dispune suspendarea executării pedepsei de 2 an închisoare sub supraveghere pe o durată de 4 ani , care constituie termen de încercare , potrivit art. 86 ind. 2 Cod pen. În temeiul art. 86 ind. 3 Cod pen. pe durata termenului de încercare condamnatul are obligaţia de a se supune următoarelor măsuri de supraveghere din partea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul B a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În temeiul art. 86 ind. 3 al. 3 lit. e Cod pen. pe durata termenului de încercare condamnatul nu va conduce nici un vehicul. În temeiul art. 71 al. 5 Cod pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii. În temeiul art. 359 Cod pr. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 Cod pen. a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art.38515 pct.1 lit.b C.pr.pen. respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul X , partea civilă Y şi societatea de asigurare SC..........SA . Respinge cererea recurentului inculpat X de prelungire a dovezii de circulaţie. a În baza art.192 alin. 2 şi 3 C.pr.pen.obligă recurenţii inculpatul X , partea civilă Y şi societatea de asigurare SC .......SA la plata cheltuielilor de judecată în sumă de câte 100 lei fiecare, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămânând în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 31.05.2012.
Vă rog să mă ajutaţi să înţeleg dacă POT sau NU POT obţine permisul după un an !



Da, puteţi, după trecerea unui an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, să susţineţi examenul auto pentru dobândirea unui nou permis de conducere.
www.avocatnet.ro/content/art...
Bună ziua !
Vă mulţumesc pentru răspuns !
Aş vrea totuşi să vă mai întreb dacă acest lucru (susţinerea examenului pentru dobândirea permisului după un an) chiar este posibil???
Am această nelămurire deoarece în sentinţa mea scrie faptul că ”pe durata termenului de încercare (4 ani) condamnatul nu va conduce nici un vehicul”. Chiar ieri am discutat cu avocatul meu şi mi-a spus că acest lucru nu este posibil după un an şi că el încearcă să facă ”o contestaţie în anulare” la această sentinţă.
Dacă, totuşi, pot să mă prezint la examen după ce a trecut un an de la pronunţarea sentinţei definitive, mă prezint eu şi depun dosarul/cerere sau am nevoie şi de o decizie în acest sens de la Judecătorie? adica, îmi spune cineva că am acest drept sau mă duc direct la Poliţie cu dosarul?

Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Profesorderomana, utilizator
Trebuie să aveţi în vedere şi următoarea dispoziţie din cuprinsul hotărârii de condamnare:

În temeiul art. 71 al. 5 Cod pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii.


Acest lucru înseamnă că, odată cu dispunerea suspendării executării pedepsei principale, a fost dispusă şi suspendarea executării pedepsei accesorii.
Dacă totuşi avocatul dvs. are dubii, rămâne să facă demersurile pe care le consideră necesare pentru a elucida situaţia dvs.
Vă rog să mă credeţi că şi eu am dubii în ceea ce priveşte reacţia avocatului meu.De aceea, vă rog să mă lămuriţi ce înseamnă acest citat:
În temeiul art. 71 al. 5 Cod pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii.
Faptul că am primit 4 ani de supraveghere l-am înţeles dar pe mine şi pentru locul meu de muncă este important dacă pot obţine după un an permisul.



Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Profesorderomana, utilizator
Avocatul dvstra are dreptate nu puteti obtine carnetul dupa trecere unui an de la ramanerea definitiva a hotarari de condamnare deoarece pe perioada termenului de incercare aveti obligatia sa va supuneti unor masuri de supraveghere si anumitor obligatii.

ART. 86^3
Măsurile de supraveghere şi obligaţiile condamnatului
Pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:
#M32
a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor;
#B
b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;
c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;
d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
#M32
Datele prevăzute în alin. 1 lit. b), c) şi d) se comunică judecătorului sau serviciului stabilit în alin. 1 lit. a).
#B
Instanţa poate să impună condamnatului respectarea uneia sau a mai multora din următoarele obligaţii:
a) să desfăşoare o activitate sau să urmeze un curs de învăţământ ori de calificare;
b) să nu schimbe domiciliul sau reşedinţa avută ori să nu depăşească limita teritorială stabilită, decât în condiţiile fixate de instanţă;
c) să nu frecventeze anumite locuri stabilite;
d) să nu intre în legătură cu anumite persoane;
e) să nu conducă nici un vehicul sau anumite vehicule;
f) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
#M32
Supravegherea executării obligaţiilor stabilite de instanţă conform alin. 3 lit. a) - f) se face de judecătorul sau serviciul prevăzut în alin. 1 lit. a). În caz de neîndeplinire a obligaţiilor, judecătorul sau serviciul desemnat cu supravegherea condamnatului sesizează instanţa pentru luarea măsurii prevăzute în art. 86^4 alin. 2.
#B

@legally_aid:
Faceti confuzie intre pedepsele accesorii si masurile de supraveghere si obligatiile condamnatului.

Secţiunea II
Pedepsele accesorii

#M32
ART. 71
Conţinutul şi modul de executare a pedepsei accesorii
Pedeapsa accesorie constă în interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64.
Condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 lit. a) - c) din momentul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă şi până la terminarea executării pedepsei, până la graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori până la împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei.
Interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 lit. d) şi e) se aplică ţinându-se seama de natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, de împrejurările cauzei, de persoana infractorului şi de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutelă sau curatelă.
Pe durata amânării sau a întreruperii executării pedepsei detenţiunii pe viaţă sau a închisorii, condamnatul poate să îşi exercite drepturile părinteşti şi dreptul de a fi tutore sau curator, în afară de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotărârea de condamnare.
Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii sau a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.

ART. 64
Interzicerea unor drepturi
Pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:
a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;
b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;
#M23
c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii;
#B
d) drepturile părinteşti;
e) dreptul de a fi tutore sau curator.
Interzicerea drepturilor prevăzute la lit. b) nu se poate pronunţa decât pe lângă interzicerea drepturilor prevăzute la lit. a), afară de cazul când legea dispune altfel.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)
Cerere atasat la rechizitoriu Ioananiculae26 Ioananiculae26 Am primit o comunicare de rechizitoriu in care mi s-a gresit starea civila. Obiectul cauzei: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal/redobandire permis auto Andrusca86 Andrusca86 Solutia pe scurt: Decizia penală nr. 840 din 09 mai 2013. În baza art. 385 ind. 15 pct. 2 lit. d cod de procedură penală admite recursurile declarate de ... (vezi toată discuția)