avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditiile pentru a beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditiile pentru a beneficia de somaj

Buna ziua! In urma restructurarii postului pe care il ocupam, am ajuns sa imi depun dosarul de somaj. Astazi am primit primul ajutor, pentru luna mai 2012, urmad sa beneficiez de inca 5 luni de indemnizatie.
Daca as incheia un contract de munca pe 2ore/zi, cu suma mai mica decat indemnizatia mai pot beneficia de somaj in continuare?
Sau ce contract de colaborare pot incheia incat sa nu imi afecteze somajul si sa pot lucra in regula la o firma 2 ore/zi?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 22 Iunie 2012
Da ,puteti,important este ca venitul brut realizat ,sa nu fie mai mare de 500 lei cat este valoarea indicatorului social de referinta pentru anul 2012

Art. 44 din legea 76 din 2002 actualizata

Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;

b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc!
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Un CIM incheiat chiar si cu timp partial si un salariu cat de mic va duce la suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj.
- Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sa I.F.

6. Daca doriti neaparat puteti incheia un CIM pe eprioada determinata (de cel mult 12 luni) si, pe aceasta perioada, se suspenda indemnizatia de somaj care se reia, de unde a ramas, la incetarea CIM.

georgettegan:
1. Iar induceti in eroare userii cu raspunsurile dvs. neconforme cu legea.

2. @eliza_andr a luat de bun ce ati scris, v-a si multumit dar o sa ramana fara indemnizatia de somaj.

3. - Chiar nu puteti sa studiati legea si apoi sa raspundeti? V-am mai spus ca lipsa experientei practice va joaca feste.
- Daca nu tineti la prestigiul dvs. este una dar sa informati gresit pe altii este alta.
Va multumesc pentru lamurire.
Si mie mi se intampla sa mai gasesc raspunsuri eronate , dar nu imi permit sa fac aprecieri.
Un raspuns corect il repara pe cel dat gresit. Imi asum eroarea facuta. E adevarat inedeminizatia de somaj inceteaza daca contractul este incheiat pe o perioada mai mare de 12 luni si se suspenda cand CiM -UL este incheiat pe perioada sub 12 luni. Legea nu precizeaza nimic cu trimitere la timpul de lucru normal sau partial
articolul 45 din legea 76 din 2002
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;

Alte discuții în legătură

Pot sa lucrez daca beneficiez de somaj? stere_adamache stere_adamache daca am indemnizatie de somaj 550 ron pot in acelasi timp sa lucrez cu un salariu de 500 ron? (jumatate de norma...etc.) (vezi toată discuția)
Dreptul la munca marilenanistor2001 marilenanistor2001 Buna seara,intrebarea mea este urmatoarea Daca sunt somer am dreptul si sa lucrez?Ce se intampla cu indemnizatia de somaj pe perioda cat sunt angajata? Va ... (vezi toată discuția)
Somaj si timp de lucru redus Paunescu Laura Paunescu Laura Un somer, in perioada de un an in care beneficiaza de ajutorul de somaj , poate sa lucreze cu CIM de 2 ore? Sau exista vre-o varianta sa lucreze part-time? (vezi toată discuția)