avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia fratilor la pensia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia fratilor la pensia de intretinere

Fostul meu sot incearca pe diverse cai sa plateasca o pensie de intretinere cat mai mica pentru copilul sau minor. Invoca motive de sanatate si face dovada cu o pensie medicala de 500 lei. In realitate activeaza in cadrul unei societati comerciale al carui patron este alt copil dintr-o alta casatorie a fostului meu sot.
La instanta nu am reusit niciodata sa fac dovada veniturilor reale pe care le obtine, pentru ca pe numele lui nu figureaza nimic in afara de pensia medicala Acum copilul meu a intrat in clasa a XII si are nevoie de sustinerea financiara a tatalui si a celorlalte persoane obligate la intretinere.
Intrebarea mea este urmatoarea : daca chem in judecata, alaturi de tatal copilului si pe fratele copilului meu , cel care detine societatea comerciala, am sanse sa obtin obligarea fratelui alaturi de tata, pentru plata unei pensii de intretinere ?. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
ilinca60, utilizator
Acest lucru este total imposibil. In schimb puteti cere instanta ca fratele copilului dvs sa prezinte o evidenta a salariului fostului dvs sot sau daca acesta este angajat in respectiva companie.
Art. 89

Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:

a) sotii isi datoreaza intretinerea inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Art. 90

In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute in art. 89 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele ce au.

Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei.

Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

Art. 91

In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita de art. 89.

Din cele citate mai sus, eu inteleg ca se poate solicita si obtine obligarea si a fratelui la plata intretinerii.
Tatal copilului meu nu are cum sa figureze ca angajat, pentru ca asa cum am spus este pensionat pe caz de boala, dar stiu ca la negru obtine venituri.
As dori si alte opinii de specialitate. Multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
ilinca60, utilizator
Dvs citati din codul familiei, abrogat de ceva vreme. Uitati-va pe noul cod civil de la art 519 pana la 534
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Tatal nu plateste deloc pensie ?
Multumesc de raspuns , m-am uitat si pe noul cod civil si sunt pastrare aceleasi dispozitii
Citez mai jos :

ART. 516
Subiectele obligaţiei de întreţinere
(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.
(3) Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege.
ART. 517
Întreţinerea copilului de către soţul părintelui său
(1) Soţul care a contribuit la întreţinerea copilului celuilalt soţ este obligat să presteze întreţinere copilului cât timp acesta este minor, însă numai dacă părinţii săi fireşti au murit, sunt dispăruţi ori sunt în nevoie.
(2) La rândul său, copilul poate fi obligat să dea întreţinere celui care l-a întreţinut astfel timp de 10 ani.
ART. 518
Obligaţia de întreţinere aparţinând moştenitorilor
(1) Moştenitorii persoanei care a fost obligată la întreţinerea unui minor sau care i-a dat întreţinere fără a avea obligaţia legală sunt ţinuţi, în măsura valorii bunurilor moştenite, să continue întreţinerea, dacă părinţii minorului au murit, sunt dispăruţi sau sunt în nevoie, însă numai cât timp cel întreţinut este minor.
(2) În cazul în care sunt mai mulţi moştenitori, obligaţia este solidară, fiecare dintre ei contribuind la întreţinerea minorului proporţional cu valoarea bunurilor moştenite.
ART. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.

ART. 520
Întreţinerea în cazul desfacerii adopţiei
După încetarea adopţiei, adoptatul poate cere întreţinere numai de la rudele sale fireşti sau, după caz, de la soţul său.
ART. 521
Pluralitatea de debitori
(1) În cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 516 sunt obligate să întreţină aceeaşi persoană, ele vor contribui la plata întreţinerii, proporţional cu mijloacele pe care le au.
(2) Dacă părintele are drept la întreţinere de la mai mulţi copii, el poate, în caz de urgenţă, să pornească acţiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreţinerea se poate întoarce împotriva celorlalţi obligaţi pentru partea fiecăruia.
ART. 522
Obligaţia subsidiară
În cazul în care cel obligat în primul rând la întreţinere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanţa de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreţinere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.
ART. 523
Divizibilitatea întreţinerii
Când cel obligat nu poate presta, în acelaşi timp, întreţinere tuturor celor îndreptăţiţi să o ceară, instanţa de tutelă, ţinând seama de nevoile fiecăreia dintre aceste persoane, poate hotărî fie ca întreţinerea să se plătească numai uneia dintre ele, fie ca întreţinerea să se împartă între mai multe sau toate persoanele îndreptăţite să o ceară. În acest caz, instanţa hotărăşte, totodată, modul în care se împarte întreţinerea între persoanele care urmează a o primi.

Tatal plateste 100 lei.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
ilinca60, utilizator
Nu zice nimeni ca actiune e inadmisibila, ci doar ca nu veti avea succes cu o astfel de actiune.
Acel copil are obligatia intai sa-i intretina pe copiii lui ( daca e cazul) , apoi pe parintii lui si abia apoi se poate discuta de frati daca celelalte obligatii nu depasesc 1/2 din salariu.

aceeasi lege zice si ca



Art. 527. -
(1) Poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.

Art. 528. - Starea de nevoie a persoanei îndreptățite la întreținere, precum și mijloacele celui care datorează întreținere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.


Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti

Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională
(2) Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani

Art. 522. - În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519

trebuie sa dovediti deci si nevoia cat de mare e ca suma, apoi pe lege cine e obligat in ordine ? dvs ca si parinti, ce nu poate tatal, puteti intai dvs, daca nu ( dovedit cu orice mijloc de proba cum scrie in lege).. abia apoi va veti putea gandi la alte persoane ce pot fi obligate la plata.. printre ele.. fiind si bunicii de ex

Parerea mea e ca va orientati gresit impotriva copilului ala, poate ar trebui sa faceti o sesizare la ITm ca tatal lucreaza fara forme legale

Alte discuții în legătură

Obligatie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in prezent, exista vreo lege care sa reglementeze ca bunicii au o obligatie de intretinere nepot minor alaturi de parintele care este obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Bună seara! mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ... sarbe sarbe Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până ... (vezi toată discuția)