avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE ANTICIPATA,PENALIZATA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE ANTICIPATA,PENALIZATA

Buna ziua!Revin cu acest subiect pt. ca acum am date concrete vizavi de acesta. Sotul meu implineste in 6sept. 60ani si 42 de ani de activitate din care 1an jumate armata. Pe de alta parte a lucrat in gradul II, 9ani si 5 luni. A fost sa se intereseze la casa de pensii si i s-a spus ca poate iesi la pensie la 65ani iar daca vrea mai repede, poate doar cu penalizare de 45%.Sigur, nimeni nu i-a analizat actele, a fost o discutie pe general urmand ca sotul meu sa revina daca vrea anticipata cu penalizare. Va rog mult, avand datele de mai sus, sa-mi precizati in ce conditii ar putea iesi sotul meu la pensie dupa luna septembrie. Multumesc mult!
Pensie pentru limita de vasrta (varsta standard si stagiul minim) 06.09.2017.
Pensie pentru limita de varsta (cu reducerea varstei standard pentru lucru in grupa a II-a de munca) 06.03.2016.
Pensie anticipata (fara penalizare) 07.12.2012, deoarece la cei 40 de ani si 6 luni (fara armata) se vor adauga si sporul de vechime datorat grupei a II-a de munca 27 de luni, plus inca 3 luni si 1 zi lucrate, pentru a indeplinii conditia de cel putin 8 ani peste stagiul de cotizare, de 35 de ani.
Pensie anticipata partiala (cu penalizare) 06.09.2012. Precizez ca penalizarea de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, 60 de luni aferenta celor 5 ani, este de 45%, insa sporul de vachime dat pentru timpul lucrat in grupa a II-a (3 luni la an adica 27 luni) de munca va conduce la o diminuare a penalizarii, astfel incat penalizarea va fi doar de 24,75%.
Multumesc frumos!
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 1 ani si 9 luni(3 luni la 1 an).
-Aduc o reducere a varstei standard de pensionare de 1 an si 6 luni din 65.
Asadar:Pensie de limita de varsta la 63 de ani si 6 luni.
-Pensie anticipata la(sau dupa) implinirea varstei de 60 de ani,atunci cand veti indeplini si conditia de stagiu de 43 de ani(fara stagiu asimilat).
-Pensie anticipata partiala la 60 de ani cu penalizare de 31,5%,pentru cele 42 de luni de anticipare(5 de ani- 1 an si 6 luni).
d-le Carp: aveti dreptate cu anii de grupa in procent de 100%, insa in rest NU. Va rog sa consulati pe cine vreti si sa reveniti.
Unde credeti ca am gresit ?

1-Procentul la penalizare ?

2-Perioada suplimentara la vechimea in munca ?

3-Reducerea varstei standard de pensionare ?

4-pensie anticipata ?Anticipata partiala ?Limita de varsta ? Care dintre toate acestea ?

Spuneti concret unde ?

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata elenamares elenamares sotul meu s-a nascut la 1 .01.1955 . are lucrati 29 de ani si 7 luni. din care 12 ani de grupa I de munca si 5 ani grupa II de munca. acum nu are nici un ... (vezi toată discuția)
La ce data poate beneficia de pensie? petro250 petro250 Buna ziua, O persoana de sex masculin, nascut la data de 01.05.1954, cu o vechime in munca de 36 ani, 5 luni, 4 zile, din care 14 ani, 9 luni, 17 zile ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? ailicec ailicec sunt nascuta in data de 25 martie 1961 angajata la data de 06.08.1980 grupa I de munca 06.08.1980-31.03.1992 cand ma pot pensiona (vezi toată discuția)