Sora mea, casnica, a divortat dupa 37 de ani de casnicie pierzand printre altele si pensia de urmas in situatia in care sotul ei ar fi decedat inaintea ei. La 10 luni de la divort sora mea s-a recasatorit cu fostul sot. E posibila recuperarea pensiei de urmas in aceasta situatie?
Va multumesc!
Nu cred...se ia in considerare timpul scurs într-o căsătorie şi nu timpul cumulat din mai multe căsnicii cu aceeaşi persoană, din păcate.
La momentul divorţului căsătoria a fost desfăcută , cu toate consecinţele ce decurg de aici, încetarea relaţiilor de familie , cele patrimoniale, încetarea drepturilor şi obligaţiilor dintre foştii soţi, etc.
Art 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Nu, anularea divorţului nu există, câtă vreme o hotărâre a rămas definitivă şi irevocabilă, ea şi-a produs deja efectele .
Poate că totuşi nu se va ajunge la deces aşa curând, iar sora dvs. nu va avea nevoie de pensie de urmaş.