avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patroni datori cu salarii si contributii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patroni datori cu salarii si contributii

Mi-am dat demisia de la o firma pentru ca se intarzia foarte mult cu salariile, se plateau fractionat, niciodata la timp; ideea este ca au ramas datori cu 4 salarii si bonurile de masa pentru cele 4 luni. Ulterior am constatat ca de cand m-am angajat nu mi s-a platit nici un fel de contributie la stat (din calculele mele facute in baza fluturasilor de salarii, sunt aproape 10000 lei numai partea mea, care practic mi-au fost luati / FURATI cred ca e termenul cel mai nimerit). Deoarece patronii ma evita, am impresia ca nu-mi voi mai vedea niciodata cele 4 salarii, mai ales ca firma este, cred eu, in pragul falimentului si in ultima vreme s-a "mutat" tot de pe ea (proprietati, masini,..).
Cum trebuie sa procedez sa-mi recuperez salariile, bonurile de masa si contributiile catre stat (in intregime, nu numai cele retinute ilegal de la mine ci si partea lor neplatita cu buna stiinta de ani de zile).
Am sanse sa-mi recuperez paguba? Ce ma sfatuiti sa-i dau in judecata sau sa merg la politie ?
ITM-ul nu le face nimic din pacate, numai isi ia dreptul #-osau a fost un functionar plictisitX-(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 16 Iulie 2012
intra in insolventa si gata un avocat bun si un lichidator ii scoate , legea le permite acest lucru.
X-(asta este singura solutie, resemnarea? un avocat bun ma poate scoate si pe mine?:-/
Adresati-va in primul rand fostului angajator in scris, iar in caz de refuz, sau daca constatati ca tergiverseaza rezolvarea solicitarii dvs. respectiv achitarea drepturilor si obligatiilor restante va puteti adresa instantei.
Nu este obligatorie aceasta ordine, insa puteti demonstra disponibilitatea dvs. pentru rezolvarea amiabila a problemei.
Cred totusi ca se impune urgentarea acestor proceduri mai ales ca dvs. confirmati ca "a mutat" tot si daca intra in faliment, se complica putin lucrurile.
Codul muncii, republicta, art. 166(4): "Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului."
"art. 171 (1): Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului. "

Actionati-i in judecata,se judeca in regim de urgenta in maximum 15 zile , Dvs nu platit taxa de timbru si nici taxe judiciare.Succes!
Chiar daca legea prevede judecarea in regism de urgenta a litigiilor de munca, in practica situatia este alta ...

Alte discuții în legătură

Neplata salarilor. Mihai_007 Mihai_007 As vrea sa stiu daca pot sa castig un proces cu compania la care sunt inca angajat. Nu am mai fost platit(ca toti colegii mei) de mai bine de 13 luni ... (vezi toată discuția)
Rezolvare situatie la locul de munca jennynegoita jennynegoita Buna ziua, suntem un grup de mai multe persoane (>100), care lucram la un lant de magazine cunoscut , si avem multe nelamuriri ,pentru acest lucru apelam la ... (vezi toată discuția)
Concediu doar in acte cristiansever cristiansever Buna ziua La inceputul acestui an am constatat ca in luna decembrie am fost in concediu dupa numarul bonurilor luate.se poate face ceva in acest sens ... (vezi toată discuția)