avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O problema privind legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O problema privind legislatia muncii

Buna ziua, tuturor (celor de pe forum) !

Ii rog, din suflet, pe toti cei care sunt specializati sau au cunostinte in legislatia muncii sa-mi dea un sfat.
Problema:
Intr-o institutie publica un sefulet isi cearta f.dur (inclusiv jigniri legate de familie) subalternul.
Subalternului -fiind bolnav de inima (cu antecedente medicale)- i se face rau, cade in inconstienta si se loveste la cap. Este dus la spital, da dumnezeu si isi revine, dar ramane in medical cateva zile.
Ce trebuie sa faca seful mare ! Aceasta e intrebarea de fond !

Este cazul de comisie de disciplina ptr.sefulet ???
Poate fi sanctionat sefuletul ?
Daca da, in ce temei legal, in conditiile in care certurile la serviciu au fost/sunt/si vor fi intodeauna si, la o adica, vorbim doar de “autorul moral” – pe care nu stiu daca legislatia il sanctioneaza !!!
In cazul in care considerati (sau exista vre-o prevedere legala) ca problema trebuie privita prin prisma “conduita profesionala a functionarului public” trebuie sa mentionez ca cearta a avut loc fara martori (intr-un birou unde erau doar ei doi) si per final va fi “cuvantul unuia impotriva cuvantului altuia”.
Pentru ca sefulet sustine : “Intr-adevar, l-am certat pentru o greseala in exercitarea unei sarcini dar nu chiar atat de rau si nici nu cred ca pot fi facut eu vinovat de probleme de sanatate ale altorara “ !!!!
O abordare incorecta etic, dar NU STIU daca si incorecta din punct de vedere legal !!!
Prima masura luata de sefu’ mare: A dat decizie ca sefuletul sa nu mai raspunda de sectorul respectiv ! (fapt care nu l-a afectat la bani pe sefulet pentru ca acesta raspunde de mai multe sectoare).
Practic, a luat o masura preventiva de a evita aparitia altor conflicte !
Dar mai departe ??? Pentru ca subalternul a facut o sesizare (cu nr. de secretariat, etc.) !

Din ce stiu eu, seful mare vrea sa fie echidistant si sa rezolve cat mai legal “problema”, nu vrea sa fuga de raspundere dar, nici nu vrea sa-si depaseasca competentele, in conditiile in care acest tip de conflict -spun unii- ca se rezolva “‘direct” intre cele 2 parti prin tribunal.
Deci, revin la intrebarea de fond, ce trebuie sa faca seful mare ???


Va multmesc anticipat !

P.S. Am uitat sa mentionez ca subalternul nu e functionar public
(doar sefuletul).
Cel mai recent răspuns: Dora21 , utilizator 19:13, 24 Iulie 2012
Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sanctiunea raspunderii disciplinare. Obligatia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispozitiilor legale, iar pe de alta parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacra principiul egalitatii de tratament, precum şi din dispozitiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnitatii şi conştiintei salariatului.

Potrivit art. 77 alin.1 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor public, încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.
Multumesc foarte mult pentru raspuns !
Am gasit si eu acest lucru la art.65 (probabil eu am o varianta mai veche)
ART. 65
(1) Încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.

(2) Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b) neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor;
c) absenţe nemotivate de la serviciu;
d) nerespectarea în mod repetat a programului de lucru;
e) intervenţiile sau stăruinţele pentru soluţionarea unor cereri în afara cadrului legal;
f) nerespectarea secretului profesional sau a confidenţialităţii lucrărilor cu acest caracter;
g) manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) desfăşurarea în timpul programului de lucru a unor activităţi cu caracter politic;
i) refuzul de a îndeplini atribuţiile de serviciu;
j) încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii stabilite prin lege pentru funcţionarii publici;
k) stabilirea de către funcţionarii publici de execuţie de relaţii directe cu petenţii în vederea soluţionării cererilor acestora.

PROBLEMA ESTE:
daca se poate incadra la lit. g) manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea; !?!?! Pentru ca la restul in nici un caz .
Daca nu merge la g) atunci uite ca nu este un temei legal sa-l sanctionezi !!!

Si cum poate fi tras la raspundere, repet cu riscul de fi redundant, atat timp cat el (sefuletul) sustine ca : “Intr-adevar, l-am certat pentru o greseala in exercitarea unei sarcini dar nu chiar atat de rau si nici nu cred ca pot fi facut eu vinovat de probleme de sanatate ale altora “ !!!!

Pentru ca trebuie, cel putin asa vad eu lucrurile, demonstrata -ca sa-i poti da o sanctiune- legatura intre cauza (cearta) si efect (starea de rau) !!

Tare mult mi-as dori sa stiu cum
-ar aborda problema un avocat desemnat sa-l apare pe sefulet !!
-ar aborda problema un avocat desemnat sa-l apare pe subaltern !!!

Multumesc inca odata, sa aveti o seara frumoasa si linistita !
Exista temei legal de sanctionare a functionarului public ... vedeti si Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduita a functionarilor publici...
Multumesc !
Intr-adevar am gasit ce ma interesa la art 12 din legea 7/2004 !
Este mai mult decat adecvat problemei !
Nu stiam de acest act normativ, stiam doar de 188, mea culpa !
O singura nelamurire/intrebare mai am si GATA, promit ca nu va mai deranjez.
Faptul ca s-a incalcat art.12 din legea 7/2004 este sanctionabil conform Legii 188 sau sunt alte sanctuni (si care, ptr. ca in 7/2004 nu sunt prevazute sanctiuni) ?

Imi cer scuze pentru insistenta si va multumesc !
Sanctiunile aplicabile sunt cele prevazute in Legea nr.188/1999 ...

Alte discuții în legătură

Incalcarea prevederilor legale referitoare la interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici Ioana Aldea Ioana Aldea As dori sa aflu cat mai multe pareri despre urmatoarea speta: Functionar public numit in functie de conducere la o institutie publica (unic candidat in mod ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara - - As dori sa stiu daca un consilie juridic angajat la o institutie de stat poate fi bagat intr-o comisie de disciplina,si cercetat disciplinar si daca da care ar ... (vezi toată discuția)
Reclamatie impotriva unui functionar de la a.l.o.f.m. adrian ioan adrian ioan buna seara.as dori sa fac o reclamatie unui funtionar public de la A.L.O.F.M.pt.comportamentul agresiv(verbal) pe care al are la adresa somerilorsi nu stiu cui ... (vezi toată discuția)