Buna ziua !
As vrea sa prezint o situație cu s-a confruntat soc de transport. In baza unei comenzi ferme de transport , cu termen exact ptr data încărcarii si deasemenea ptr data descarcarii , camionul se incarca conf comenzii , undeva in jurul orei 18 , urmând ca sa plece efectiv spre destinație dupa miezul nopții .
In jurul orei 01 , șoferul respectiv , aflat la garaj ptr a prelua camionul , suna la serviciu ambulante ptr o criza acută biliara .....si rămâne internat pana a doua zi ( tratament perfuzabil ....propunere ptr operație dar șoferul refuza ).
In momentul in care camionul fiind încărcat , iar șoferul neputand pleca in cursa , se ia decizia de a trimite un alt șofer angajat al soc noastre , dar care avea expirat atestatul . Acesta este oprit in trafic , prezintă CMR de unde se vede clar ca alt șofer a fost cu camionul la încărcare , dar nu poate sa explice agentului toată situația ( ASA zice șoferul ) ptr ca acesta nu il asculta , si ii este teama sa nu primească amenda si el ca șofer. Prin urmare , soc este amendată 16000 RON , ptr ca utilizează șofer fara atestat.
Pot face contestatie , dat fiind circumstantele care au dus la luare deciziei ( noaptea la ora 02. ) de a trimite șofer fara atestat ptr aceasta cursa care trebuia obligatoriu la ora 10 dim , a doua zi sa descarce .
Mentionez ca am foile medicale ale soferului .
Vreau sa stiu daca , se poate considera forța majora , ( ptr societate oricum asta si a fost ) faptul ca trebuia trimis camionul la beneficiar ....iar alt șofer nu s-a putut găsi in mijlocul nopții.
Vrem sa Facem contestatie , in baza OG 2 , si sa cerem inlaturarea caracterului contraventional , fiind constransi de situație , si prin urmare sa cerem ori avertisment ( dar noi am plătit Jumatate in cele 48 de ore - deoarece valoarea amenzii este destul de mare ca sa riscam ) ori sa Cerem anularea p/v .
Va multumesc daca ati avut rabadare sa " ma ascultati " si va rog dati-mi si cateva sugestii. Ce sanse am ?
O zi buna !
Nu mai are rost sa faceti plangere.
Situatia faptica prezentata de catre Dvs. nu va ofera nici un motiv de anulare PV.
Cel de al doilea sofer trebuia sa aiba atestat.
Puteti face contestatie (ar fi chiar indicat). Au fost cazuri (suficient de multe) in care instanta a transformat sanctiunea in avertisment. Motivul prezentat de Dvs. nu este un caz de forta majora si nici de anulare a procesului verbal de contraventie. Insa daca depuneti in probatiune atestatul vechi al soferului (ar fi ideal sa existe) si dovada ca imediat dupa sanctiune l-ati trimis sa faca acele cursuri pentru obtinerea unui atestat nou, precum si daca din cazierul fiscal al firmei (cred ca din acest cazier rezulta sanctiunile contraventionale) rezulta ca firma nu a mai fost sanctionata contraventional pentru fapte asemanatoare, cred ca aveti sanse sa va fie transformata sanctiunea pecuniara in avertisment. Dealtfel, orice veti sustine in plangerea contraventionala este indicat ca aceste sustineri sa fie insotite de probe, chiar daca va probati buna intentie (faptul ca ati facut toate demersurile ca dupa ce ati fost sanctionat sa indreptati lucrurile).
In cazul , in care am plătit jumătate din amenda in termenul de 48 ore , ptr ca fiind o amenda cu valoare mare nu am vrut sa riscam , mai pot cere avertisment ??? Si , va rog , de ce s- ar crede ca nu era un caz de forța majora ???? Știți ca sunt firme de transport care ptr ca nu au respectat ora incarcarii / descărcării s- au ales cu interdictie totala sau provizorie , de a mai intra pe anumite platforme . Știți ce înseamnă asta ptr o firma care depinde doar de acest gen de curse interne , sa nu mai aibe acces la aceste depozite ?! ......eu zic ca transpus la situația noastră , a însemnat forța majora.....
Forta majora presupune in primul rand o situatie total neprevazuta.
Faptul ca o anumita persoana poate sa fie in imposibilitate temporara (pe caz de boala) de a desfasura o anumita activitate (soferul din cazul D-voastra) nu e ceva total neprevazut.
Trebuia sa prevedeti situatia respectiva si sa aveti un sofer cu acte in regula care sa-i ia locul in asemenea cazuri.
Stiu ca este foarte greu din punct de vedere economic si financiar in vremurile astea, dar dupa parerea mea acesta ar fi rationamentul instantei care ar judeca o cerere de anulare a procesului-verbal pe motiv de forta majora.
Cele mai multe sanse le-ati avea pe schimbarea amenzii in avertisment, dar daca ati platit deja amenda nu stiu daca se va admite.
Amenda itm...
bedeag
o firma cu 1 angajat=patronul firmei =administrator...,< se ocupa cu transport de produse de balastiera de pe rau....este prins de itm ca lucra cu muncitori ... (vezi toată discuția)