avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... BIBLIOGRAFIA PT INTRAREA IN BAROU 2012: NOUA SAU ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

BIBLIOGRAFIA PT INTRAREA IN BAROU 2012: NOUA SAU VECHEA LEGISLATIE??

Sunt foarte confuz la momentul de fata pt ca nu stiu exact ce legislatie se ia in considerare la examenul de intrare in barou din 2012, mai exact Codul Civil si codul de procedura civila. Poate sa ma lamureasca cineva in legatura cu bibliografia din care trebuie sa citesc, anume dupa vechile coduri sau noile coduri?
Sau pt codul civil se ia in considerare noul cod in vigoare si pt codul de procedura civila, care nu este inca intrat in vigoare, vechiul cod si cursurile aferente?
Multumesc anticipat!
Salve!:)
Cel mai recent răspuns: lebenita , utilizator 12:03, 25 August 2012
Pe site-ul Baroului Bucuresti, la sfarsitul anuntului privind examenul, gasiti Hotararea Consiliului UNBR nr. 4/2011 republicata care precizeaza Tematica de examen si bibliografia.

La sfarsitul acestei sectiuni se prevede ca legislatia va fi cea in vigoare la 3 martie 2012, din Noul Cod civil si Legea 71/2011 se va avea in vedere numai anumite dispozitii (actul juridic civil si aplicarea legii civile in timp), iar Codul de procedura civila va fi actualul cod cu modificarile din Legea nr. 71/2011.

Cititi cu atentie Hotararea nr. 4/2011 si va veti lamuri.

Examenul se va da dupa vechile coduri. Din NCC se invata doar actul juridic civil respectiv aplicarea legii civile in timp.
Am citit foarte atent si tot sunt confuz la civil. la procedura civila totul e clar.

Ii rog pe cei care sunt in tema cu examenul din 2012 sa imi dea raspunsul, considerat a fi corect, la urmatoarea intrebare:

Cine preia riscul pieirii fortuite a bunului, intr-un contract de vanzare-cumparare, in cazul in care acesta piere fortuit dupa ce creditorul a fost pus in intarziere dar doveste ca ar fi pierit si daca obligatia de predare ar fi fost executata la timp ?
a) vanzatorul;
b) cumparatorul.

Ce cod aplicam la o astfel de intrebare ? vechiul sau noul ? E doar o speta la care m-am gandit. Cred ca as putea sa ma gandesc si la altele.
cosmin,in noul cod dupa cum vezi nu mai exista riscul bunului ci doar al contractului.astfel in ncc riscul contractului il suport debitorul obligatiei imposibil de executat.nu vad unde este confuzia ta.asa cum a scris un coleg mai sus scrie foarte clar in bibliografie ca din ncc intra doar aplicarea legii civile in timp si dispozitiile referitoare la actul juridic civil(unde exista diferente sesizabile:nulitati,vicii consimtamant,riscul contractului).in rest nu sunt modificari majore.
art 1274 NCC `` - (1) ) În lipsă de stipulaţie contrară, cât timp bunul nu este predat,
riscul contractului rămâne în sarcina debitorului obligaţiei de predare, chiar dacă
proprietatea a fost transferată dobânditorului. În cazul pieirii fortuite a bunului,
debitorul obligaţiei de predare pierde dreptul la contraprestaţie, iar dacă a primito, este obligat să o restituie.
(2) Cu toate acestea, creditorul pus în întârziere preia riscul pieirii fortuite
a bunului. El nu se poate libera chiar dacă ar dovedi că bunul ar fi pierit şi dacă
obligaţia de predare ar fi fost executată la timp.

alineatul 2, teza a doua, modifica vechea legislatie.


de unde vine confuzia mea ? iata cum au inteles barourile sa afiseze bibliografia [ link extern ] .

la civil in tematica avem contractul de vanzare (si celelalte contracte), succesiunile, realele, persoanele, prescriptia extinctiva, etc. la finalul tematicii avem urmatoarea nota: ``lucrarile de specialitate ...se vor actualiza in raport de modificarile legislative intrate in vigoare pana la data adoptarii hot nr 357/2012 a consiliului UNBR. cu mentiunea ca din Legea nr 287/2009 privind NCC, fac obiect al examinarii numai dispozitiile privitoare la actul juridic civil (art. 1164-1329 C.civ) si aplicarea legii in timp.....``

nu inteleg daca prin expresia `` modificarile legislative intrate in vigoare pana la data...`` ar trebui sa luam in calcul si legislatia intrata in vigoare pana la acea data dar care a fost abrogata intre timp (cum e cazul vechiului cod civil) sau doar legislatia in vigoare in acel moment.

daca suntem in situatia primei variante, atunci contractul de vanzare ar trebui invatat in integralitate dupa vechiul cod civil sau nu ?

daca suntem in cea de-a doua varianta, avem in tematica contractul de vanzare dar nu avem legislatie pentru el :)
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
Cosmin Olaru, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Examen barou 2012- se vor considera dispozitiile noilor coduri ? marius-T marius-T Buna ziua, stie cineva daca examenul de adm. in profesia de avocat din anul 2012(toamna) se va desfasura in lumina dispozitiilor noilor coduri? Noul Cod Civil ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters257303 ContSters257303 Buna ziua! Am terminat anul 3 la drept si as dori ca anul viitor sa sustin examenul de admitere la INM. Am vazut tematica si bibliografia de anul acesta si ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2012 Kati-Maria Kati-Maria Mai am timp sa invat pt intrare barou, dat fiind faptul ca nu am inceput inca? In primul rand, nu imi este clar ce trebuie sa invat, dat fiind faptul k am ... (vezi toată discuția)