Am o mare nelamurire in ceea ce priveste indemnizatia de crestere a copilului intrucat am auzit diferite variante si nu mai stiu pe care as putea sa o iau in considerare.
Intrebarea mea ar fi daca as putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in urmatoarele conditii:
- bebe se va naste in luna aprilie
-am lucrat din luna februarie 2012 pana in 9 iulie 2012 norma intreaga si acum din 20 august sunt angajata cu 2 ore pe zi
Am inteles ca as putea beneficia de indemnizatia de 600 lei pe luna in cazul in care aleg sa stau 2 ani cu bebe, insa au fost persoane care mi-au spus ca as beneficia de o indemnizatie redusa, nu 600 lei, intrucat nu lucrez norma intreaga aceste 8-9 luni ramase.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri - daca nu am fost foarte explicita va rog sa imi spuneti si voi adauga informatiile necesare.
1. Daca va luati dupa zvonuri nu veti sti niciodata cum e corect.
2. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca beneficiaza de indemnizatie pentru CCC persoana care in cele 12 luni premergatoare nasterii are venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Nu se precizeaza nicaieri ca trebuie sa fi lucrat cu un anumit program zilnis si nici ca se reduce minimul indemnizatie petru CCC care este de 600 lei.
3. Asadar veti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca ati lucrat cu timp partial de munca (puteti sa lucrati si o ora pe saptamana, important este sa aveti un contract individual de munca).
Va multumesc pentru raspuns.
Suma de 600 lei am aflat ca ar fi suma fixa pe care o primesc lunar ca indemnizatie persoanele care aleg sa stea 2 ani in concediu de crestere a copilului.
Pentru Miha-pr : inainte de februarie am mai lucrat - am aprox inca 3 ani lucrati, insa ultimul angajator nu a platit darile catre stat decat o perioada de timp, iar cand a desfiintat postul nu am beneficiat de somaj (in octombrie 2011), iar urmatorul job l-am gasit in februarie 2012.
Pentru un CCC cu o durata de 2 ani , cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este cuprins intre 600 lei si 1200 lei.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară. (11) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi
nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din
media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi
nici mai mare de 2,4 ISR.
da,dar legea mai zice asa : Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).