Pe data de 24 sunt chemat intr-un proces in calitate de inculpat si eu nu ma prezenta deoarece am ceva foarte important de facut ce nu poate fi amanat.
Pe citatia care am primit-o nu spune ca e obligatoriu.
Ce se intampla daca nu ma prezint ? Amenda ceva ?
Mentionez ca suntem 2 inculpati , daca el o sa vina si eu nu o sa ma judece in lipsa sau ne cheama alta data pe amundoi ?
Si nici avocat nu am sau bani de avocat :((
Conform legii , se poate emite un mandat de aducere pe numele dvs. Însă, dacă aveţi motive întemeiate pentru neprezentarea la termenul stabilit, depuneţi dovada acestor motive. De pildă, un cetificat medical. Se va stabili un nou termen .
Nu este necesară prezenţa ambilor inculpaţi concomitent, ei putând fi preenţi şi separat.
Cam cat dureaza un proces ? Adica cand intru in sala de judecata , cat stau acolo ? Trebuie sa relatez iar faptele cum au fost? sau ma duc doar pentru verdict ?
Vă redau conţinutul câtorva articole din codul de procedură penală, în măsură să vă lămurească şi să vă faceţi o idee despre cum va putea decurge procesul .Art. 322 cod procedură penală
Începerea cercetării judecătoreşti
Preşedintele dispune ca grefierul să dea citire sau să facă o prezentare succintă a actului de sesizare a instanţei, după care explică inculpatului în ce constă învinuirea ce i se aduce. Totodată, înştiinţează pe inculpat cu privire la dreptul de a nu face nici o declaraţie, atrăgându-i atenţia că ceea ce declară poate fi folosit şi împotriva sa, precum şi cu privire la dreptul de a pune întrebări coinculpaţilor, celorlalte părţi, martorilor, experţilor şi de a da explicaţii în tot cursul cercetării judecătoreşti, când socoteşte că este necesar.
Art. 323
Ascultarea inculpatului
Instanţa procedează apoi la ascultarea inculpatului.
Inculpatul este lăsat să arate tot ce ştie despre fapta pentru care a fost trimis în judecată, apoi i se pot pune întrebări de către preşedinte şi în mod nemijlocit de ceilalţi membri ai completului, de către procuror, de partea vătămată, de partea civilă, de partea responsabilă civilmente, de ceilalţi inculpaţi şi de apărătorul inculpatului a cărui ascultare se face.
Art. 324
Ascultarea coinculpaţilor
Dacă sunt mai mulţi inculpaţi, ascultarea fiecăruia dintre ei se face în prezenţa celorlalţi inculpaţi.
Când interesul aflării adevărului cere, instanţa poate dispune ascultarea vreunuia dintre inculpaţi, fără ca ceilalţi să fie de faţă.
Declaraţiile luate separat sunt citite în mod obligatoriu celorlalţi inculpaţi, după ascultarea lor.
Inculpatul poate fi din nou ascultat în prezenţa celorlalţi inculpaţi sau a unora dintre ei.
Art. 325
Citirea declaraţiilor anterioare ale inculpatului
Când inculpatul nu-şi mai aminteşte anumite fapte sau împrejurări sau când există contraziceri între declaraţiile făcute de inculpat în instanţă şi cele date anterior, preşedintele cere acestuia explicaţii, putând da citire, în întregime sau în parte, declaraţiilor anterioare.
Când inculpatul refuză să dea declaraţii, instanţa dispune citirea declaraţiilor pe care acesta le-a dat anterior.
Când inculpatul refuză să dea declaraţii, instanţa dispune citirea declaraţiilor pe care acesta le-a dat anterior.
Pai as putea refuza sa dau iar declaratiile ca stau 2 ore si sa le citeasca pe alea care le-am dat poate scap mai repede.
In cazul meu suntem 2 inculpati , am recunoscut fapta , plangere impotriva noastra nu este . Nu ne judecam cu nimeni doar ne prezentam pentru sentinta.
Daca va prezentati o faceti in avantajul dvs, nu ii faceti niciun serviciu instantei de judecata. Cred ca orice alta problema poate astepta avand in vedere ca in proces este vorba despre libertatea dvs.
Duceti-va la proces, la fiecare termen de judecata pt a va apara, daca refuzati sa dati declaratii nu inseamna ca puteti pleca din sala de judecata sau ca se scurteaza procesul.
Nu este necesar sa existe o plangere penala din moment ce actiunea penala se pune in miscare din oficiu si aveti o parere eronata in privinta faptului ca nu va judecati cu nimeni.