Care sunt reglementarile legale care fac optionala inscrierea in tabloul consilierilor juridici.
Redau mai jos prevederi din STATUTUL consilierului juridic,
Art. 3. - Profesia de consilier juridic se exercită personal de către consilierul juridic înscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit în continuare Tablou, ţinut de către Colegiile Consilierilor Juridici din România.
E. Dovedirea calităţii de consilier juridic
Art. 22. - (1) Calitatea de consilier juridic - cu drept de exercitare a profesiei se dovedeşte cu "Legitimaţia de consilier juridic" şi insigna profesiei, eliberate de fiecare colegiu consilierului juridic înscris în Tabloul Colegiului.
Art. 87. - După publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului statut, consultanţa, redactarea, avizarea pentru legalitate şi contrasemnarea actelor juridice, asistenţa şi reprezentarea juridică a instituţiilor, autorităţilor publice, a persoanelor juridice se vor realiza numai de către consilierii juridici înscrişi în Tablou.
Cititi Legea nr.514/2003 ... intrucat statutul respectiv nu poate adauga la lege...
Art. 5.
Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale in scopul apararii si promovarii intereselor profesionale, in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.
..........
Art. 8.
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
Art. 5.
Consilierii juridici pot constitui asociatii profesionale in scopul apararii si promovarii intereselorprofesionale, in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.
Art. 6. - Consilierii juridici au drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege potrivit statutului profesional şi reglementărilor legale privind persoana juridică în serviciul căreia se află sau cu care are raporturi de muncă.
Imi cer scuze, nu sunt de specialitate jurist si de aceea am nevoie de parerea d-voastra.
Cu mult respect, va multumesc.