avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA - contributia pentru concedii si indemnizatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA - contributia pentru concedii si indemnizatii


Buna ziua!

Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt angajata si in acelasi timp am si un PFA pentru care platesc contributii la sanatate (5,5%) si impozitul la finante. Nu platesc CAS, fiind si angajat.
In fiecare an la depunerea declaratiilor la sanatate am solicitat sa platesc si contributia pentru concedii si indemnizatii de 0.85% insa mi s-a spus ca nu este posibil decat daca platesc si contributia la CAS. Nu am mai insistat pe subiect, insa acum s-a ridicat problema concediului de maternitate care reprezinta 85% din venitul brut (daca am retinut bine) pe ultimele 6 luni insa in conditiile in care pt venitul din PFA nu am platit aceasta contributie de 0,85%, acest venit nu va fi luat in considerare pentru indemnizatia de maternitate.
Intrebarea mea este: exista o baza legala conform careia contributia pt concedii si indemnizatii este conditionata de contributia la CAS? Ar putea fi totusi ceva incat sa beneficiez de indemnizatia de maternitate calculata si la venitul din PFA?
Vreau sa mentionez ca mai sunt cateva luni bune (5-6) pana cand va trebui sa intru efectiv in concediu de maternitate.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:42, 23 August 2012
CAS = contributii de asigurari sociale pentru pensie si nu exista nici o legatura intre CAS si contributia pentru concedii si indemnizatii de 0,85%.
Va multumesc pentru raspuns! Asa m-as fi gandit si eu logic, insa cei de la sanatate refuza incheierea unui contract pentru aceasta contributie pt concedii si indemnizatii si as avea nevoie de o baza legala ca si contraargument in discutia cu cei de acolo. Sau eventual cum as putea sa procedez sa trec peste acest refuz.
Lavinia
Din OUG nr. 158/2005, Actualizata, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate completata de Ordonanta de urgenta 36 din 14 aprilie 2010, la art 6 aflati:
Art. 6. - (1) Persoanele juridice sau fizice prevazute la art. 5 au obligatia sa calculeze si sa vireze casei de asigurari de sanatate cota de contributie pentru concedii si indemnizatii; acestea au obligatia sa anunte lunar casei de asigurari de sanatate schimbarile de natura sa modifice elementele de calcul pentru plata contributiei.
(6) In situatia persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2) lit. a)-d), cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% se datoreaza asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau asupra veniturilor declarate in contractele de asigurare sociala pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) lit. e).

(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:

a) asociati, comanditari sau actionari;

b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;

c) membri ai asociatiei familiale;

d) autorizate sa desfasoare activitati independente.

Concluzionez spunand ca CJAS era obligata sa incheie acest contract.Adresati-va compartimentului juridic al CJAS.
zaralavinia a scris:


Buna ziua!

Intrebarea mea este: exista o baza legala conform careia contributia pt concedii si indemnizatii este conditionata de contributia la CAS? Ar putea fi totusi ceva incat sa beneficiez de indemnizatia de maternitate calculata si la venitul din PFA?


Contributia la sanatate adica CASSul de 5,5%este obligatoriu de platit si pt.activitatea independenta ca PFA,intr-adevar,chiar daca sunteti asigurata si ca angajata,in schimb pt. concedii si indemnizatii sociale de sanatate,sunteti asigurata doar in calitate de angajata,deci nu veti putea beneficia de c.de maternitate si indemnizatia aferenta pt. activitatea independenta.(art.1al2litd OUG158/2005)
Daca erati doar PFA,daca doreati va puteati asigura sI pt. concedii si indemnizatii ,pe baza
declaraţiei de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii si a platii cotei de 0,85%din venitul supus impozitarii,asigurarea avand doar un caracter facultativ.
Venitul realizat ca PFA va putea fi luat in calcul impreuna cu venitul din salarii doar la stabilirea indemnizatiei de crestere copil.


@danacj,

CJAS nu era obligata sa incheie niciun contract,argumentele le-am prezentat mai sus...utilizatoarea este asigurata deja in cf. cu prevederea art.1al(1)din OUG158/2005,fiind angajata cu contract de munca.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
ContSters136493, utilizator
@danacj: multumesc, dupa raspunsurile primite pana acum, cred voi incerca sa urmez recomandarea dumneavoastra.
@ondino: imi pare rau, nu imi este clar de ce in postura de PFA + salariat, ca si PFA nu ma pot asigura pentru concedii si indemnizatii. Puteti sa imi dati mai multe detalii, care este baza legala in acest sens (in oug 158/2005 nu am reusit sa gasesc o formulare clara in acest sens... ) ? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru pfa ilie_a64 ilie_a64 Ca PFA ,daca am avut un accident la locul de munca mi se plateste concediul medical de CASS?Daca da,spuneti-mi va rog cum se procedeaza(care sunt ... (vezi toată discuția)
Conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului? ioana-elena81 ioana-elena81 Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)