Prietenii mei sint in aceasta situatie urata. El are apartamentul cumparat inainte de casatorie , si , acum ,sotia lui cere parte din el la divort. Din cite stiam eu bunurile obtinute inante de casatorie devin bun comun dupa o anumita perioada de timp. Dar dupa doar un an? Are drept sa ceara asa ceva in instanta?
Nu are nici un drept sa ceara sotia un drept din imobilul lui cumparat inainte de casatorie. Doar daca dupa casatorie daca sotia a facut imbunatatiri in acel imobil,poate avea drept creanta daca dovedeste cu chitante,facturi ca a contribuit la imbunatatirea imobilului.
Proprietatea nu se ia ca varul de pe peretele prost vopsit, dupa cum ne-am frecat mai mult sau mai putin timp prin preajma lui!
Cum naiba s-o mai spun, ca sa iasa din capul oamenilor bazaconia asta legata de timpul scurs de la casatorie.
Pot sa treaca si 100 de ani de casnicie! Si cu toate acestea un bun propriu nu va deveni comun doar prin simpla scurgere a timpului.
A! Daca sotia in cauza a contribuit cu ceva la achitarea unor rate, la imbunatatirea acelui bun etc., putem sa discutam despre vreun drept de creanta pe care l-ar avea.
Un bun propriu ramane bun propriu indiferent de durata casatoriei. Insa solicitarea sotiei ar putea avea o alta baza; de exemplu, cuplul a trait in concubinaj o anumita perioada de timp inainte de a oficializa casatoria, iar in aceasta perioada, cu contributia baneasca a ambilor, a fost achizitionat imobilul, insa doar pe numele unuia dintre cei doi (in cazul de fata, pe numele sotului). Deci, apartamentul este bun propriu, va ramane bun propriu si dupa divort, insa sotia are un drept de creanta pentru banii cu care a contribuit la cumpararea apartamentului (daca poate dovedi acest lucru). Parte din casa nu va da, insa bani, - daca este situatia descrisa mai sus - da.
Multumesc mult. La asta ma gindeam si eu.Nu stiu exact toate amanuntele, dar asa gindeam, ca ea nu are drept sa ceara ceva decit in cazul in care el a trecut-o cumva in actele de proprietate, sau cine stie ce alte acte a mai facut. Apartamentul era super aranjat,achitat integral de parintii lui , cu mult timp inainte, nu cred sa mai fii investit ceva, sau oricum, maruntisuri.
Putea sa fie casatorita cu el si 101 ani, bunurile proprii raman bunuri proprii. Si asa cum v-a precizat Tarzan 2012 daca s-au adus imbunatatiri imobilului respectiv, dupa casatorie, numai asupra acelor imbunatatiri sotia are dreptul la 1/2 din ele teoretic. Desi si aici functie de anumite conditii pot fi plusuri sau minusuri.
Alte discuții în legătură
Partaj
Cattani
Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)