avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... nume de familie scris gresit
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

nume de familie scris gresit

buna ziua.Numele de familia al tatalui meu este cu A,iar al meu este cu I,au gresit o litera.In caz de o mostenire sau acte,ceva, poate fi vreo problema?

Cel mai recent răspuns: hahabubu , utilizator 07:50, 30 August 2012
Da,poate sa fie o problema cu actele unde va fii nevoie.
Exemple de nume care se mai intampla sa se gresasca este:
Badea = Bodea
Dinca = Dunca
Serboianu = Serbanoiu

Lista ar mai putea continua,eu am avut un caz cand la un functionar cand m-am prezentat,mi s-a respins petitia pe motiv ca in adeverinta nu era trecut numele complet in intregime.
Desigur ca se vor ivi probleme la un moment dat, mergeti la Serviciul de Stare Civila (de la locul nasterii sau de la locul de domiciliu, nu are importanta) cu
- certificatul dvs. de nastere
- certificatele de nastere ale parintilor si certificatul lor de casatorie (originale si fotocopii)
Veti completa o cerere de rectificare si in termen de o luna, o luna si jumatate maxim ar trebui sa primiti certificatul de nastere cu numele inscris corect, daca greseala este in certificatul dvs.

Ati verificat daca numele tatalui este inscris in aceeasi forma si in certificatul sau de nastere si in cartea dumnealui de identitate? Greseala ar putea fi in alta parte, nu la dvs.
~ Conținut șters la cerere ~
Si ati observat numai acum? Mai intai intrebati la starea civila, probabil aveti doar certificatul gresit, caz fericit in care solicitati altul. In schimb, daca si in registrul de nastere sunteti trecuta gresit asa cum va scria si Ares_3, urmati calea rectificarii. Rectificarea o solicitati la locul de inregistrare a nasterii. Puteti sa formulati cererea si la locul de domiciliu daca acesta difera de cel de nastere iar ofiterul de stare civila face corespondenta cu cel de la locul nasterii dvs.Daca aveti diplome sau alte acte inregistrate cu numele gresit va trebui sa le rectificati si pe acelea. Buletinul trebuie sa-l schimbati in primul rand imediat dupa obtinerea certificatului corect. Daca sunteti casatorita va trebui sa indreptati eroarea si in actul de casatorie. In caz de vreo mostenire dupa parinti dvs.cu actele gresite pe care le aveti in prezent nici nu intrati in discutie, intrucat din actele dvs. nu rezulta filiatia fata de niciunul dintre parintii dvs. Nu trebuie sa dati niciun anunt, in niciun ziar.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Justitiarul711, utilizator
Am inteles de la tata că pe timpul comunismului,când m-am născut eu,nu avea voie sa se foloseasca lit â decat in cuvântul ROMÂN,ROMÂNIA,si nu au fost deacord sa scrie pe certificat HÂRA cum e numele tatălui,ci HÎRA.Pâna acum nu am avut probleme,dar ma gandesc la o mostenire ceva.Un notar mi-a zis ca poate face tata un act notarial precum ma recunoaste ca si fiu chiar daca difera o litera si sa nu fiu nevoit sa-mi schimb toate actele
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
ioanaDD, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbarea prenumelui mamei decedate de catre fiu miodana miodana Buna ziua, Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care prenumele mamei este gresit trecut in certificatul de nastere al fiului.Concret este vorba ... (vezi toată discuția)
Greseala de nume al mamei in certificatul de casatorie luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean italian. Dupa cum este obiceiul in Italia parintii sotului, socrii mei si-au pastrat si dupa casatorie fiecare ... (vezi toată discuția)
Probleme schimbare carte de identitate ContSters374860 ContSters374860 Buna seara, Voi prezenta un caz concret fara a da nume reale.Este vorba de o persoana de sex masculin care dorea sa-si schimbe Cartea de Identitate. Acesta ... (vezi toată discuția)