avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata normala a timpului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata normala a timpului de lucru

O soc. are salariati care din motive bine intemeiate(asigura paza si ordinea publica) efectueaza mai mult de 8 ore/zi, dar numar total din luna este cel al timpului normal din luna respectiva. Ex: daca luna are 160 ore lucratoare, salariatii efectueaza 160 ore lucratoare, doar ca sunt distribuite inegal in timpul saptamanii.
Considerati ca daca se depasesc cele 40 ore/ sapt, orele respective sunt ore suplimentare si tr platite cu un spor la salariu? Mentionez ca sapt urmatoare orele efectuate nu sunt in nr de 40 sunt mai putine, ex: 32., dar totalul efectuat in luna este de 160.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 10 August 2024
Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Art. 115. [durata specială a timpului de muncă]
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Daca va incadrati in precizarile art. 115 alin. (2), nu platiti ore suplimentare.
Va multumesc pt raspuns!
In cazul in care salariatii lucreaza sambata si duminica , recuperand ulterior aceste zile conform legii, angajatorul este obligat si la plata unui spor pentru aceste zile de repaus si sarbatori legale?
Da, conform art. 137 alin 3, trebuie sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin CCM la nivel de unitate (daca exista) sau prin contractul individual de munca al fiecaruia.
Si eu ma confrunt cu aceeasi situatie ca dvs (expusa in prima interventie), insa nu am fost lamurita de raspuns. Si in pontajul meu am uneori 48 ore lucrate intr-o saptamana si cealalta saptamana 32 ore, compensandu-se orele lucrate in plus cu timp liber in urmatoarea saptamana.
Per total, nr total de ore din luna = nr normal de ore, nu le depasesc, insa, saptamanal, le depasesc in fiecare luna, cel putin intr-o saptamana. Pentru cele 8 ore efectuate in plus trebuie sa cer acordul de prestare a orelor suplimentare (asta intrucat orele suplimentare se raporteaza la saptamana de lucru si nu la luna)? Mentionez ca acord sporul de lucru in zilele de weekend.
Multumesc!
In cazul Dvs. exista (sau ar trebui sa existe mentionat in cim-ul fiecarui salariat) repartizarea inegala a timpului de munca, cu respectarea mediei lunare, deci nu trebuie sa platiti ore suplimentare pentru ca nu este cazul, in schimb pentru orele lucrate in zilele de repaus saptamanal este corect ca platiti spor la salariu.

Alte discuții în legătură

Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare - munca in ture Ada30teo Ada30teo Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni ... (vezi toată discuția)
Calcul ore suplimentare Ela87 Ela87 Buna ziua. Lucrez ca receptionera la un hotel. Am contract de munca pe 8 ore/zi, 40 ore /saptamana, dispuse inegal. In luna iunie am lucrat 18 ture a 12 ore, ... (vezi toată discuția)