avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot proceda?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot proceda?

Soacra mea intreaba urmatoarele: Pe data de 4-09 am primit o decizie cu desfacerea contractului de munca valabil cu data de 5-09 , am refuzat sa o iau si am semnat un proces verbal cum ca nu am luat decizia ... in aceeasi zi inaintea terminarii programului la ora 18:00 am fost la medicul de familie si mi-a dat internare cu depresie. Pe data de 5.09 m-am internat in spital,am vreo sansa sa dau la sediu concediu medical sau trebuie sa ma adresez instantei? Cum pot proceda? #-o Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: EritroxylonX , utilizator 19:31, 6 Septembrie 2012
Care a fost motivul concedieri ?
ca ar fi trimis un client sa plateasca amenda in alta parte decat la locul care trebuia...cu toate ca incasarea asta de amenzi nu intra in atributia ei. Ea ocupand un loc la cabina de bilete al firmei...(transurb Galati) si la cabina respectiva neincasandu-se amenzi.
Salariatul care a savarsit o actiune cu vinovatie, incalcand regulamentele interne, legea, contractul individual sau pe cel colectiv, s-a abatut disciplinar si poate primii o sanctiune.
Iata care sunt sanctiunile pe care le stabileste Codul Muncii care se pot aplica unui angajat:
- avertismentul scris;
- suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
-desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.


Pana a merge la desfacerea disciplinarea a contractului individual de munca dupa parerea mea e cale lunga si ar fi trebuit sa fie o abatere grava sau repetata ar fi putut trata altfel problema si sa fi primit una din sanctiunile mai sus mentionate de mine.

In momentul in care se stablieste o sanctiune disciplinara trebuie sa se tina cont de : imprejurarile in care s-a savarsit fapta, consecintele, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior. Codul Muncii mai sugereaza ca trebuie sa se tina cont si de gradul de vinovatie, un element greu de cuantificat, ca si comportarea generala a angajatului.

De asemenea, angajatii trebuie sa cunoasca faptul ca nicio sanctiune nu poate fi aplicata fara efectuarea, in prealabil, a unei cercetari disciplinare. Sanctionarera poate fi dispusa fara o cercetare prealabila, in momentul in care angajatul nu se prezinta la convoarea stabilita si anuntata de angajator.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
Alex Dedu, Mediator
Nu a primit asa ceva...ci au decis desfacerea contractului de munca. Pur si simplu au venit de la sediu la cabina sa ii aduca decizia. Pana la urma ar putea da concediu medical la sediu?
Ca sanctiunea sa nu fie nula, decizia trebuia sa contina:
-descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
- precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
- motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in condiţiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
- temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
-termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
-instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Decizia de sanctionare se comunica in cel mult 5 zile de la data emiterii si porduce efectele de la data comunicarii. Decizia poate fi atacata in instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Insa inainte de a merge in justitie, angajatii sunt sfatuiti de catre avocati sa discute cu conducerea firmei, poate chiar sa si trimita o scrioare prin care sa prezinte faptul ca intentioneaza sa porneasca o actiune in justitie.

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate adriea2007 adriea2007 Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina? Cu stima, (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)