avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice de talharie .
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice de talharie .

Am o intrebare care ma macina de ceva timp , in urma cu aproximativ un an de zile avand varsta de 16 ani am comis o magarie cu un tovaras de al meu . El mi-a zis sa-l sun pe un prieten de al nostru sa coboare jos cu camera de fotografiat,eu stiind ca el vrea sa o fure ,l-am chemat , tovarasu meu i-a dat cu spary in ochii i-a luat camera eu am stat m-am uitat , dupa ce i-a luat camera am fugit.Dupa jumatate de ora a venit un tovaras de a lui sa ne i-a cu masina sa caute un amanet un poate sa o bage . Baiatul caruia camera a fost furata ne-a sunat si ne-a dat un punct de inatlnire zicand ca ne da 3 milioane daca i dam camera inapoi, noii ne-am dus , politia era acolo si ne-a luat la sectie .Acolo din cate tin minte am declarat adevaru , dar fiind minora si mama bonava declarastia mea nu a fost semnata .A trecut ceva timp iar politia se prezinta la mine la usa pentru a ma prezenat la politie,mie frica de ce pot pati , ce e de facut?.Sunt la prima abatere , pot pati ceva grav ?Rog seriozitate, mulutmesc!
P.s:bunul a fost recuperat in seara cand ne-a prins politia .Am fost acuzata ca,complice de talharie .
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
georgianamire, utilizator

Asa cum prezentati faptele nu prea este complicitate la talharie.

Personal eu vad o calitate de martor.

Probabil ca la acest moment politia vrea sa finalizeze dosarul si tocmai de aceea au venit la usa.

Va recomand sa vorbiti cu parintii si sa mergeti la politie insotita de unul dintre parinti.
Ideal este sa mergeti impreuna cu un avocat.


Pana nu stiti exact ce se afla in dosar, nu aveti de unde sa primiti un raspuns concret.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Conform legii, pedeapsa pentru participanţii la săvârşirea unei infracţiuni, respectiv, instigatorii şi complicii, este aceeaşi ca pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. Se ţine însă cont , la individualizarea judiciară a pedepsei, de contribuţia efectivă avută în cadrul activităţii infracţionale. De asemenea, vor fi avute în vede circumstanţele atenuante şi cele agravante, ca şi cele personale.
Faptul că nu aţi mai comis fapte antisociale, că aţi recunoscut şi v-aţi regretat fapta, , sunt circumstanţe atenuante ce pot conduce la aplicarea unei pedepse înspre minimul special al pedepsei . Inexistenţa prejudiciului material , prin aceeacă a fost recuperat de către victimă, este un alt aspect important.

Art. 211 cod penal:

Tâlhăria

Furtul săvârşit prin întrebuinţare de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani.

Tâlhăria săvârşită în următoarele împrejurări:

a) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;

b) în timpul nopţii;

c) într-un loc public sau într-un mijloc de transport, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani.

Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani, dacă tâlhăria a fost săvârşită:

a) de două sau mai multe persoane împreună;

b) de o persoană având asupra sa o armă, o substanţă narcotică ori paralizantă;

c) într-o locuinţă sau în dependinţe ale acesteia;

d) în timpul unei calamităţi;

e) a avut vreuna din urmările arătate în art. 182.

Tâlhăria care a produs consecinţe deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.


Adica eu risc sa fiu inchisa?
:wassat::yes:
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Car3men a scris:


Asa cum prezentati faptele nu prea este complicitate la talharie.

Personal eu vad o calitate de martor.


Eu vad fapta mai degraba ca pe un coautorat.Oricum,cel putin complicitate sigur e.
"Atunci cand infractiunea se savarseste pe baza unei intelegeri prealabile intre participanti,iar actele de violenta sunt savarsite numai de unul dintre ei,restul insusindu-si bunurile,incadrarea juridica a faptei se va face pentru toti participantii,sub aspectul infractiunii de talharie,sub forma coautoratului"(T.Toader-Drept penal roman)Este dat si un exemplu in acest sens cand unul dintre faptuitori doar intrerupe curentul electric din locuinta victimei pentru a le asigura celorlalti facilitarea talhariei.

@georgiana,sigur ca risti inchisoarea,ceea ce ai facut este foarte grav si trebuie sa realizezi acest lucru,sa regreti intr-adevar fapta daca vrei sa ai o sansa de scapare.Daca se considera ca e coautorat sau complicitate concomitenta,fapta se va incadra la agravanta de la alin 2^1 unde pedeapsa este de la 7 la 20 de ani, dar fiindca esti minora se vor reduce limitele la jumatate.

Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
ContSters258804, utilizator

Alte discuții în legătură

Talharie StefanMarian StefanMarian Acum 2 ani de zile datorita ca ma trecut printr-o perioada mai grea am comis o \"talharie\" as vrea sa stiu si eu daca risc sa fac inchisoare sau pot scapa ... (vezi toată discuția)
Talharie tudodeanisoara tudodeanisoara la ce se incadreaza fapta ruperea unui lantisor de aur de la gatul unei persoane si ce pedeapsa primeste astept raspuns va multumesc . baiatul este arestat ... (vezi toată discuția)
Micsorarea pedepselor manta_ady manta_ady buna ziua am si eu o problema,sotul meu este arestat pt talharie si are de facut 7 ani de inchisoare a savarsit 3 ani jumate pana acum,este adevarat ca,cu noul ... (vezi toată discuția)