In anul 2006 cu siguranta era vorba de pensii facultative, deoarece perioada de aderare la fondurile de pensii obligatorii a inceput mult mai tarziu. O sa va citez din legea 204/2006 privind pensiile facultative:
Art. 93 - (1) Activul personal este folosit numai pentru obţinerea unei pensii facultative.
(2) Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative:
a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare;
c) activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de Comisie.
Daca nu indepliniti aceste conditii si doriti incetarea contractului, atunci suma pe care o primiti este determinata de prospectul schemei de pensii pe care l-ati acceptat prin aderarea la fond. Legea privind pensiile facultative nu prevede obligatia ca in cazul incetarii la cerere a contractului sa primiti macar suma contributiilor, asa incat e foarte posibil sa nu fie vorba de nicio teapa.
@Aloha: in cazul pensiilor private si facultative nu se semneaza "contract" ci act individual de aderare care conduce la dobandirea calitatii de asociat in societatea civila ce reprezinta fondul de pensii. Actul individual de aderare este cvasi-tipizat, prevazut in anexa la norma CSSPP 12/2006:
[ link extern ]