avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... inscrierea in CCJ este obligatorie?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

inscrierea in CCJ este obligatorie?

Sunt jurist de aproape 5 ani si pana acum nu m-am inscris in nicio asociatie sau colegiu al consilierilor juridici, pentru ca e destul de costisitoare taxa de isncriere. Pana acum n-am avut probleme in a reprezenta societatea in instanta pe baza unei delegatii. Dar mai nou, unii judecatori imi pretind ca trebuie sa ma inscriu in vreun colegiu sa pot pleda in instanta. Din cate stiam eu nu e obligatoriu acest lucru, si le-am zis-o si lor. Dar ei o tin pe=-a lor.
DEci, e obligatorie inscirerea in colegiul consilierilor juridici pt a reprezenta societatea in instanta? Am cautat in toata legea consilierilor juridici si nu am gasit acest lucru. Iar daca nu prevede legea inseamna ca ea permite
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 10:31, 30 Ianuarie 2009
Legea nu prevede obligativitatea înscrierii în vreo organizaţie profesională. Ea doar oferă această posibilitate, a constituirii unor asociaţii profesionale pe plan local sau naţional.

Tocmai de aceea au apărut o mulţime de asociaţii, unele revendicîndu-şi calitatea de unică formă de asociere, parte a unei unice organizaţii la nivel naţional.

Legea consilierilor juridici ar trebui revizuită din temelii. Cred că profesia de consilier juridic este unica profesie reglementată care nu are o organizare unitară. Poate că asta s-a şi dorit. Conform celebrului dicton: divide et impera.

Liviu S.Bordaş
Referitor la obligativitatea de a face parte dintr-un colegiu al juristilor, da trebuie sa faceti parte dintr-un colegiu. Va inscrieti fara probleme, platiti o taxa de 50 lei inscriere si puteti plati contributia pe tot anul, ca nu e mult. aprox. 50 lei, va elibereaza decizia de numire cu numar de legitimatie si figurati ca fiind stagiar. Dupa o perioada de 2 ani va trebui sa va dati definitivatul, care nu e greu, tinand cont ca aveti experienta. Unele instante va scot afara daca nu va prezentati cu nr. de legitimatie. La noi, se cam intra fara dar e de recomandat.
TAXA DE INSCRIERE N UE 50 LEI CI 450 LEI, DE AIA AM ZIS CA E COSTISITOR.
in colegiul mures, am platit anul acesta ca eram in aceeasi situatie, taxa 50 lei, contributia anuala 50 lei. plus 10 lei ptr legitimatie.Imi pare f rau, daca era 450 lei si eram socata.e chiar mult.
Intradevar legea nu prevede ca pentru a profesa ca si consilier juridic e obligatoriu inscrierea in colegiu. Ea doar specifica ca ne putem inscrie in asociatii profesionale, prin urmare nu e obligatoriu acest lucru. Nefiind membru in vreun colegiu asta nu inseamna ca acest fapt iti ia dreptul de a profesa.

Alte discuții în legătură

Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)
Indrumatori stagiu consilieri juridici Iulian81 Iulian81 De unde sa-si gaseasca consilierii stagiari indrumatori si mai ales cum sa respecte Statutul profesiei de avocat daca ei sunt cam cu totul alt ceva... ? Adica ... (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)