avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Subordonarea Profesiei de mediator altor profesii?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Subordonarea Profesiei de mediator altor profesii?

Constat cu surprindere că se continuă cu o falsă temă în ceea ce priveşte coexistenţa medierii cu alte profesii.
Astăzi mă voi referi la relaţia mediere-avocatură.
Sunt persoane care insistă pe inscrierea avocatului, în mod automat pe tabloul mediatorilor.
De ce consider că un astfel de demers nu poate duce decât la aducerea medierii în derizoriu?
În primul rând, chiar dacă cele două profesii nu sunt incompatibile, sunt total diferite.
Un avocat nu poate fi în acelaşi caz şi avocat şi mediator deoarece în calitate de avocat reprezintă interesele unei părţi, iar în calitate de mediator o condiţie esenţială este cea de neutralitate faţă de părţi. De asemenea nu poate fi mediator într-o cauză în care anterior a reprezentat una din părţi, şi de asemena îi este interzis ca şi pe viitor să reprezinte vreuna din părţi în aceeaşi cauză. Aceleaşi restricţii se aplică şi economiştilor, experţilor precum oricărei alte profesii liberare care nu este incompatibilă cu medierea.
În concluzie, medierea este şi trebuie să se impună ca o profesie distinctă, fiind imperios necesar să-şi producă efectele pentru care a fost creată.
P.S.
Dacă prin reciprocitate s-ar pune problema ca toţi mediatorii cu o pregătire juridică să intre în mod automat în barou sunt curios care ar fi reacţia avocaţilor.
intotdeauna m-a amuzat aceasta idee constanta (ca sa nu zic fixa) de a compara "profesia" de mediator cu avocatura.
cind mediatorii vor face 4 ani de facultate (3, mai nou) cu specific "mediere" (nu ma refer la mediatorul - persoana particulara care are studii superioare, sa fiu corect inteles) atunci va exista comparatie.
Momentan, "profesia" de mediator se obtine prin simplul curs de 40 ore si achzitia a 10 carti . nu cunosc o alta "profesie" care sa se obtina asa de usor.
pe de alta parte, un mediatori cu studii juridice poate profesa ca si consilier juridic, nu il impiedica nimic sa fie jurisconsult. La fel de bine puteti cere sa fie admis la INM ptr ca medierea, nu-i asa, este o "profesie".
Imi cer scuze pentru intarzierea unui raspuns, dar va asigur ca nu au fost decat cauze obiective.
Am observat ironia cu care tratati subiectul si cu parere de rau ma vad obligat sa va aduc contraargumente pe caz.
In primul rand nu cunosc o facultate care sa aiba strict specializarea avocatura. Asa cum si dumneavoastra recunoasteti facultatea de drept specializeaza juristi, un termen foarte generic. Daca sunteti mai tanar, va pot spune ca pana acum cativa ani accesul in Barou se putea face, in primele sase luni de la absolvirea facultatii, fara examen. De asemenea nici asa zisul examen de admitere in profesie nu presupunea un efort deosebit. Insa nu doresc sa sa scot in evidenta plusurile sau minusurile profesiei de avocat.
Legea Medierii conditioneaza accesul in profesie de absolvirea unor studii superioare si de o vechime in munca de minimum trei ani. De asemenea dupa absolvirea cursurilor de specializare fiecare mediator are obligatia de formare continua, obligatie pe care o au si alti liberi profesionisti.
Ca o paralela, daca tot suntem la relatia avocat mediator, in barou s-au inasprit conditiile de accedere in profesie numai dupa ce s-a ajuns la o suprasaturare a nr de avocati. Pana atunci, asa cum am aratat, conditiile au fost destul de putin restrictive.
Medierea nu este o profesie eminamente juridica. Mediatorul nu da solutii, nu impune rezultate. Asa ca nu vad nicio logica ca o alta categorie profesionala sa fie favorizata in accederea in profesia de mediator pe considerentul unei specializari juridice.
In incheiere imi iau angajamentul, ca pana atunci cand profesia de mediator va fi inteleasa la adevarata ei importanta, sa postez puncte de vedere in legatura cu acest subiect.
Trebuie sa fim ingaduitori cu unii domni avocati care in prezent au o perceptie confuza despre profesia de mediator. In timp, pe masura ce vor fi solutionate din ce in ce mai multe cauze prin procedura medierii se va face cunoscuta aceasta procedura si se va intelege scopul medierii, principiile medierii si diferenta totala intre profesia de mediator si cea de avocat.
Un avocat de renume, la solicitarea unei parti pentru a fi asistata la o sedinta de mediere deja inceputa, mi-a solicitat sa-i pun la dispozitie pentru studiu dosarul cauzei ... Am ramas stupefiat de aceasta solicitare si de confuzia intre institutia mediatorului si instanta de judecata. Unul dintre principiile medierii este confidentialitatea.
confidentialitatea fata de terti si nu fata se partile cauzei. daca nu cunostea pretentiile celeilalte parti, cum era sa asiste clientul si sa participe la mediere.
a cerut dosarul cauzei si nu informatii confidentiale destainuite de co- participant.
Ati cazut in capcana, nici dumneavoastra nu stapaniti procedura medierii. Intentionam sa continuu explicatiile dar am preferat sa prind o musculita in panza intinsa ca sa nu simt ca vorbesc singur.

Ce stiti dumneavoastra despre principiul confidentialitatii in mediere? Stiti ce este o sesiune separata? Tot ceea ce se discuta in sesiunea separata este confidential intre parte si mediator si nu se poate dezvalui partii adverse decat in limita in care doreste partea. Stiti ce cuprinde dosarul cauzei in procedura medierii? Nimic din ceea ce ar interea pe avocat, nu contine nici probe, nici cereri si nici motivatii in drept. Tot ceea ce intereseaza pe avocat va obtine de la partea pe care o asista, nicidecum de la mediator.




Art. 52
(1) Partile aflate in conflict au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane, in conditiile stabilite de comun acord.

Este nevoie de acordul partii adverse pentru a putea asista partea la mediere, abia apoi va lua cunostinta despre discutiile anterioare. Partea interesata are posibilitatea sa-si informeze avocatul oricand si nu are nevoie de dosarul mediatorului care poate contine desene florale executate de acesta in timp ce asculta partile.

Art. 53
Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, de persoanele prevazute la art. 52 si la art. 55 alin. (1), precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul. Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere in conditiile art. 52 asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate.


Intotdeauna la biroul meu daca patile decid sa fie asistate de avocat vor semna un acord de confidentialitate inainte de a participa la sedintele de mediere.

Rolul avocatului la mediere este acela de a evalua din punct de vedere juridic cauza si de a informa partea pe care o reprezinta cu responsabilitate despre modul cum aprecieaza el ca s-ar solutiona cauza in instanta de judecata, timpul in care se va solutiona, probabilitatea de a fi pusa in executare hotararea pronuntata si costurile acestei proceduri. Decizia apartine intotdeauna partilor.

Alte discuții în legătură

Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Rolul asistentei in mediere Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu Pe diferite forumuri apare afirmatia necesitati asistari partilor in mediere de catre rude, avocat etc. Va intreb, este necesara asistarea partilor in mediere? ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)