M-am casatorit anul trecut in septembrie, dar numele l-am pastrat. Acum aproximativ 2-3 luni am depus acte pentru schimbarea numelui pe cale administrativa, in sensul ca sa alatur numelui meu de familie si numele sotului, dar am pus spatiu intre ele in toate cererile completate si in anuntul din Monitorul Oficial. In schimb, cand am luat decizia si noul certificat de casatorie, am avut surpriza sa ma trezesc cu cratima intre cele 2 nume de familie, chestie pe care nu o suport deloc. Am spus persoanei de la starea civila ca nu e in regula, ca mi-au gresit actele si ca eu nu am vrut cratima intre nume. Atunci mi-a invocat legea 61/2012 care prevede urmatoarele: "9. La articolul I punctul 28, alineatul (2) al articolului 69 se modifică şi va avea următorul cuprins:(2) Numele sau prenumele formate din două sau mai multe cuvinte se scriu cu cratimă." Am inteles ca pana in martie 2012 numele compuse se scriau obligatoriu cu cratima, apoi s-a dat o lege ca sa se scrie fara cratima, ca in aprilie 2012 sa se revina la ce a fost inainte de martie 2012. Cum pot contesta decizia lor, pentru ca eu pur si simplu nu vreau nicio cratima intre nume, ci spatiu.
Atacati actul normativ. Dar intre argumentul "mie nu imi place si nu suport" si argumentul starii civile "diferentiem doua categorii, numele si prenumele ca elemente de identificare ale persoanei fizice prin spatiu intre ele si prin cratima intre cuvintele ce compun numele, respectiv prenumele" dumneavoastra care credeti ca va castiga in contencios administrativ?
Faptul ca nu va place cratima este un lucru, dar un altul neplacut este situatia din cauza careia am suferit de mai multe ori.
Am trimis bani prin posta sau prin western si softul acestora nu permite adaugarea cratimei, insa destinatarul avea cratima in cartea de identitate, iar acest detaliu este un obstacol in a se ridica banii primiti prin serviciile de transfer deoarece, numele fara cratima nu este exact identic cu numele destinatarului care are cratima in cartea de identitate.
Domnule Dan Georgescu, eu cred ca ei au sanse mai mari de castig in situatia expusa, dar puneti-va in locul meu sau in locul altora care au avut si probleme in transcrierea actelor in strainatate. Trebuie gasite alte motive pentru a ataca actul normativ. Daca aveti idei sau sfaturi, va multumesc anticipat!
Trebuie sa cautati in notele de fundamentare care au stat la baza emiterii actului normativ, sa comparati cu legislatia europeana si sa formulati o teorie de fapt si de drept care sa sustina preferabilitatea lipsei cratimei si eventual ilegalitatea folosirii cratimei, pentru ca actul normativ se anuleaza cand e ilegal, nu cand e stupid.. La stupid trebuie facuta propunere de modificare. Excede cu mult posibilitatile mele de a va ajuta pe forum.