avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT CIVIL-EXECUTAREA UNEI HOTARARI JUDECATORESTI DE ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT CIVIL-EXECUTAREA UNEI HOTARARI JUDECATORESTI DE CATRE ASIGURATOR DE RASPUNDERE CIVILA

In urma unui accident auto produs in data de 09.08.2009 instanta de fond da o sentinta penala prin care obliga inculpatul alaturi de asiguratorul de raspundere civila X la plata catre partea civila Y a sumei de 30.000 Euro ,,in echivalent in lei la data platii." Y face recurs care este respins de catre instanta de recurs printr-o decizie penala DEFINITIVA pronuntata in sedinta din data de 05.06.2012 si redactata in 04.07.2012.Societatea de asigurari X spune ca primeste aceasta decizie in data de 12.07.2012(probabil de la instanta sau de la reprezentantul sau?). Avocatul partii civile Y (n-am inteles de ce si acum nici nu mai conteaza) le inscrie pe verso atat sentintei cat si deciziei acele formule specifice ca sunt ramase definitive in ideea ca se va proceda la executare silita(asa mi s-a spus). Avocatul partii civile trimite la societatea de asigurari aceste hotarari si ii solicita sa execute plata -adresa primita de X in data de 20.07.2012.Societatea de asigurari plateste in 08.08.2012 si 28.08.2012 niste sume de bani.Conform Ordinului CSA-Nr-14-2011-punerea-in-aplicare-a-Normelor-privind-asigurarea-obligatorie-deraspundere-civila-pentru-prejudicii-produse-prin-accidente-de-vehicule.:Art.36 alin.(5),, Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca''iar la art.37,,Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenele prevazute la art. 36 sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita, care se plateste de asigurator, se aplica o penalizare de 0,2%, calculata pentru fiecare zi de intarziere".
Va rog sa-mi spuneti daca in situatia mea se aplica acest ordin CSA in vigoare acum cand se executa hotararea sau cel care era in vigoare in august 2009 cand s-a produs accidentul?
Va rog deasemenea(nimeni nu a stiut sa-mi spuna) care este data la care s-a primit hotararea definitiva :12.07 cand a primit-o X sau 20.07 (cele investite cu formulele de definitive)?.De cand curgea termenul de maximum 10 zile si care curs de schimb(de la ce data) trebuia calculat?De la ce data incepeau sa se aplice penalizarile de 0.2%/zi ?
Multumesc anticipat celui ce poate sa ma lamureasca in aceasta privinta.




Alte discuții în legătură

Recuperare dauna totala rca cristianvasile cristianvasile buna ziua! va deranjez si eu co o problema. am fost implicat intr-un accident rutier , eu nefiind vinovat. in urma acestui accident cei de la asigurari (bcr) ... (vezi toată discuția)
Societatea de asigurari nu vrea sa plateasca dauna adycostea adycostea sunt pagubit intr-un accident auto si soc de asigurari nu vrea sa plateasca dauna pe motive subiective! vreau sa ii dau in judecata si sa ma reprezint ... (vezi toată discuția)
Bcr asigurari, neplata la 3 luni robertto_robertto robertto_robertto buna ziua ! am si eu o problema lagata de neplata unui dosar de dauna la bcr asigurari, accidentul s a intamplat in ianuarie mai precis pe 20.01.2012 am fost ... (vezi toată discuția)