Sunteti intr-un proces si doriti sa invocati o exceptie de neconstitutionalitate? Sau pur si simplu doriti sa contestati un act normativ/un articol dintr-o lege ca neconstitutionala?
Vreau sa contest atat un act normativ ca neconstitutional cat si un articol dintr-o lege ca neconstitutional intr-o actiune civila ce urmeaza a se deschide
Totodata as vrea ca intr-un proces civil pe care l-am intentat sa incerc sa invoc ca un act normativ este neconstitutional precum si faptul ca un articol dintr-o lege este neconstitutional
Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate
Deci prima conditie este existenta unui proces in curs. (nicidecum o "actiune care urmeaza a se deschide").
Multumesc.
Am inteles despre procesul in curs .
Nu am inteles cum sa procedez pentru a contesta un act normativ si un articol dintr-o alta lege ca fiind neconstitutionale; va rog sa imi explicati
Ori ca-i una, ori ca-i alta, puteti invoca, in fata intantei care judeca procesul dvs., exceptia de neconstitutionalitate a acelei dispozitii (articol) dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care are legatura cu solutionarea cauzei.
Daca prin "articol dintr-o alta lege", intelegeti o dispozitie legala care n-are nici in clin, nici in maneca (nu e de natura sa produca niciun efect concret asupra continutului hotararii din proces) atunci, instanta in fata careia ati invocat exceptia, va respinge cererea dvs. de sesizare a Curtii Constitutionale, pentru ca aceasta Curte nu se ocupa de ...amantii dreptului (de aceia care, fara a avea vreun interes procesual, al rezolvarii exceptiei de neconstitutionalitate, s-ar gandi sa-i ocupe timpul de pomana).
Cel care poate ridica direct exceptia de neconstitutionalitate este Avocatul Poporului.
Buna ziua
anstr
Cum se poate ataca o ordonanta de urgenta de catre o institutie publica.Este vorba de catre OUG 105/2009 pe care o consideram neconstitutionala.In afara de ... (vezi toată discuția)