avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mod atacare articol de lege ca fiind neconstitutional
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mod atacare articol de lege ca fiind neconstitutional

Buna seara ,

Cum trebuie procedat pentru atacarea unui articol de lege ca fiind neconstitutional ?

Se inainteaza petitie conform Legii 554/2004 si catre cine iar ulterior actiunea unde se depune -tribunal , judecatorie, curte de apel ?
Cel mai recent răspuns: adiadiadi , utilizator 20:26, 8 Octombrie 2012
Sunteti intr-un proces si doriti sa invocati o exceptie de neconstitutionalitate? Sau pur si simplu doriti sa contestati un act normativ/un articol dintr-o lege ca neconstitutionala?
Vreau sa contest atat un act normativ ca neconstitutional cat si un articol dintr-o lege ca neconstitutional intr-o actiune civila ce urmeaza a se deschide

Totodata as vrea ca intr-un proces civil pe care l-am intentat sa incerc sa invoc ca un act normativ este neconstitutional precum si faptul ca un articol dintr-o lege este neconstitutional
Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.

Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate

Deci prima conditie este existenta unui proces in curs. (nicidecum o "actiune care urmeaza a se deschide").
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
romascanu, moderator
Multumesc.
Am inteles despre procesul in curs .
Nu am inteles cum sa procedez pentru a contesta un act normativ si un articol dintr-o alta lege ca fiind neconstitutionale; va rog sa imi explicati

Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
adiadiadi, utilizator
Ce intelegeti dvs. prin "alta lege"?

Ori ca-i una, ori ca-i alta, puteti invoca, in fata intantei care judeca procesul dvs., exceptia de neconstitutionalitate a acelei dispozitii (articol) dintr-o lege sau dintr-o ordonanta care are legatura cu solutionarea cauzei.

Daca prin "articol dintr-o alta lege", intelegeti o dispozitie legala care n-are nici in clin, nici in maneca (nu e de natura sa produca niciun efect concret asupra continutului hotararii din proces) atunci, instanta in fata careia ati invocat exceptia, va respinge cererea dvs. de sesizare a Curtii Constitutionale, pentru ca aceasta Curte nu se ocupa de ...amantii dreptului (de aceia care, fara a avea vreun interes procesual, al rezolvarii exceptiei de neconstitutionalitate, s-ar gandi sa-i ocupe timpul de pomana).

Cel care poate ridica direct exceptia de neconstitutionalitate este Avocatul Poporului.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Curtea constitutionala sofia1975 sofia1975 Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna! un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a ... (vezi toată discuția)
Procedura curtea constitutionala eugen82 eugen82 Un dosar privind o exceptie de neconstitutionalitate invocata in fata tribunalului este pe rolul Curtii Constitutionale. Poate fi invocata in fata Curtii o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua anstr anstr Cum se poate ataca o ordonanta de urgenta de catre o institutie publica.Este vorba de catre OUG 105/2009 pe care o consideram neconstitutionala.In afara de ... (vezi toată discuția)