avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul pentru formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul pentru formare profesionala

Va rog frumos sa-mi spune-ti daca un angajat poate beneficia de 10 zile platite pentru sustinerea examenului de licenta (lucrez in sist. public).N-am beneficiat de nici un fel de formare profesionala din partea institutiei.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 15 Octombrie 2012
Contractul individual de munca va fi suspendat prin acordul partilor ,sau angajatorul va acorda concediul cu sau fara plata,pentru studii,in urmatoarele conditii:

Codul Muncii prevede urmatoarele :

Art. 54 Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Art. 154
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2012
andymaurul, utilizator
HG nr.250/1992:
Art. 25 (1) Salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la concedii fără plată, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare anual, pentru rezolvarea următoarelor situaţii personale:

a) susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă, a examenelor de an universitar, cât şi a examenului de diplomă, pentru salariaţii care urmează o formă de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă;
.......
Dar de cele 10 zile platite in ce conditii poti beneficia? Sunt persoane care au beneficiat deja. Multumesc!
In conditiile prevazute de art.157 C.mun., si anume:
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
S-a amanat decizia pe motiv ca trebuie sa se verifice daca acest aspect este stipulat in R.O.I. pana s-au terminat examenele.Este legal,se mai poate face ceva?

Alte discuții în legătură

Concediu pentru studii puni puni Buna seara. Sunt salariata la o institutie de stat si urmez (din proprie initiativa cursurile unei scoli postliceale). Intrebarea mea este daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Concediu studii facultate cu frecventa skroll skroll Buna ziua. Sunt referent in cadrul unei primarii si urmeaza ca in acest an sa incep primul an de master in Administratie Publica. Pot beneficia de OG ... (vezi toată discuția)
Concediul pt studenti Cinthya Cinthya Buna ziua! Sunt studenta la o facultate cu regim la distanta(id) si totodata angajata la o firma de stat. Intrebarea mea este daca in perioada sesiunii as ... (vezi toată discuția)