avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru al doilea copil

Buna seara! Am urmatoarea problema :sunt in concediu crestere copil pana pe data de 22.10.2012. In luna august am nascut cel de-al doilea copil.Intrebarea mea este cum se procedeaza???Apelez la dumneavoastra deoarece cei de la primaria nu au stiut sa-mi dea nici un fel de informatie si colac peste pupaza m-a sunat astazi doamna care se ocupa de dosarul meu astazi sa-mi spuna ca trebuia sa depun hartiile cu 30 zile inainte de a face primul copil 2 ani... Va rog din suflet sa-mi raspundeti... si daca se poate sa-mi explicati pas cu pas ce trebuie sa fac, unde sa merg si de ce documente am nevoie??? Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:26, 16 Octombrie 2012
1. Deoarece al doilea copil se naste inainte de a se termina CCC1 nu veti relua activitatea, nu veti mai beneficia de concediu de maternitate ci veti intra direct in CCC2 din momentul in care se termina CCC1.

2. - Inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.

3. Cu o copie dupa decizia angajatorului de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil mergeti la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC1) si completati o cerere de intrare in CCC2.

4. - Incepand cu luna octombrie 2012, de cand s-a modificat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, pe perioada pana veti intra in CCC2 veti primi 600 lei pe luna pe langa indemnizatia pentru CCC1.
- Pentru asta mergeti la Primarie cu certificatul de nastere pentru al doilea copil si solicitati sa primiti cei 600 lei lunar.

5. - In legatura cu ce vi s-a spus de la Primarie iata ce spun Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

- Depuneti acum actele si veti avea continuitate in primirea indemnizatiei.
Multumesc pentru raspuns insa mai am o intrebare in sensul ca eu acum beneficiez de CCC pana la varsta de doi ani platit sau intru pe noua lege cand se plateste doar pana la varsta de 1 an???? Si inca o intrebare referitor la: "pe perioada pana veti intra in CCC2 veti primi 600 lei pe luna pe langa indemnizatia pentru CCC1"... adica voi primi cei 600 de lei de cand s-a nascut cel de-al doilea bebe pana incep CCC2??


Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
simonaelena_2008, utilizator
1. Conform OUG 111/2010 (atat in varianta de dinainte cat si in cea de dupa 01.10.2012) puteti opta pentru CCC in cele doua variante:
- pana la implinirea varstei de 1 an a copilului;
- pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

2. Deosebirea este ca in ambele variante veti putea beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an sau 2 ani, in functie de varianta de CCC aleasa.
"Incepand cu luna octombrie 2012, de cand s-a modificat OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, pe perioada pana veti intra in CCC2 veti primi 600 lei pe luna pe langa indemnizatia pentru CCC1."
Referitor la acest lucru, cei de la primarie mi-au spus ca nu stiu nimic de acest lucru... Ce sa fac??Cum ar trebui sa sune cererea si adresata cui??? Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil melcsy melcsy Buna ziua. Ma aflu in situatia urmatoare. Sunt in concediu de crestere copil cu primul copil din 25.03.2011. Intre timp am nascut si pe al doilea copil in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil elenaboboc91 elenaboboc91 am un copil de 1 an si 4 luni (sept 2013) pentru care iau indemnizatie de crrestere copil. am nascut din nou pe 6 ian 2015. mai am dreptul la indemnizatie si ... (vezi toată discuția)