avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Achitarea partiala a prejudiciului, poate modifica o ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Achitarea partiala a prejudiciului, poate modifica o decizie penala in calea recursului?

In recursul declarat de inculpat se poate schimba incadrarea juridica data faptei daca se achita partial prejudiciul (din 215 pct. 5 cp in 215 pct 1-4 cp)?
Suma s-a achitat dupa pronuntarea deciziei din apel dar pana la primul termen in recurs.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 15:09, 15 Octombrie 2012
As inclina catre un raspuns negativ, dar se va avea in vedere achitarea partiala a prejudiciului la individualizarea pedepsei.Ce pedeapsa a fost data la fond?
Pedeapsa minima prev. de art. 215 pct.5 cp.
Sa inteleg ca in aceasta privinta motivul de recurs se va referi doar la redozarea pedepsei cu ref. la art. 72 , 74 cp?
Nu neaparat.
Este in interesul inculpatului sa se puna in discutie si o cerere de schimbare a incadrarii, iar in subsidiar sa se puna concluzii si pe reindividualizare.
Vedeti ca exista si urmatoarea prevedere

In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Francisc Gerber, Avocat
Multumesc dar...suntem in recurs deja si achitarea partiala a prejudiciului s-a facut dupa pronuntarea deciziei din apel!
Sa inteleg ca in aceasta faza procesuala nu se poate merge decat pe reindividualizare rap. la achitarea partiala a prejudiciului?

De unde mi-ati dat copy paste , ca recunosc partial niste prev. din legea ev. fiscale?
Colegul v-a citat din art. 74 indice 1 , cod penal, articol care , la scurt timp după intrarea în vigoare , a fost declarat neconstituţional. Nu am cunoştinţă că s-ar fi revenit auspra acestor prevederi.
Dască prejudiciul a fost achitat după judecarea apelului , care presupune o rejudecare a fondului, şi unde se puteau avea în vedere circumstanţele atenuante, cum ar fi şi repararea prejudiciului, în recurs pot fi invocate motive de nelegalitate şi netemeinicie . Ar putea fi invocată însă o greşită individuaalizare , şi solicitarea reindividualizării pedepsei , reţinându-se ca circumstanţă atenuantă şi achitarea parţială a prejudiciului .

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Buna inselaciune cu prejudiciu de 3000 de euro ati24 ati24 Buna am comis o inselaciune cu prejudiciu total de 3000 de euro oare suma asta reprezinta un grad de pericol social al unei infractiuni aducand o atingere ... (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)