avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Suma acordata in avans catre un furnzior din UE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Suma acordata in avans catre un furnzior din UE

Buna ziua,
Firma la care lucrez a incheiat un contract cu un furnizor din UE pentru achizitia de marfa. Obiectul contractului il reprezenta 5 livrari de marfuri.
Furnizorul extern a solicitat initial pe baza de proforma, o suma in avans care era folosita pentru plata ultimei livrari. Dupa un timp contractul a fost incalcat si am primit o factura pe care este specificata valoarea avansului acordat.
Va rog sa-mi spuneti cum sa o abordez in contabilitate!
Care sunt inregistrarile contabile?
O pot trece pe cheltuieli deductibile?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 05:22, 29 Octombrie 2012
Nu va suparati dar este o adevarata nebunie: dvs. platiti o suma in avans apoi primiti o factura pe acea suma. Factura este o instiintare de plata deci eu acum inteleg ca platiti de doua ori aceeasi suma? Sau pe romaneste aveti storno pe acea suma? Teoretic ar fi 401=4092 si apoi 4092=401.
Ca sa ma fac inteles. Suma a fost platita pe baza de acord(proforma) fara document justificativ. Datorita faptului ca a fost incalcat contractul funizorul a emis o factura pentru suma respectiva.
Intrebarea este: cum consider acea factura?
Eu am considerat ca evidentiaza o suma solicitata pentru neindeplinirea partiala a obligatiilor contractuale si am trecut-o pe 6581.
Nu am declarat suma in declaratia 390 iar in decontul de TVA am trecut-o la rd. 26: achizitii de bunuri si servicii scutite cu drept de deducere.
Cu explicatiile dvs. este OK. Parerea mea este ca trebuia lucrat cu contul 409 (avansuri furnizori). In concluzie ; plata catre furnizor 409 - 5124 , factura 401 - 409 iar returul banilor 5124 - 401. Asa se inchid toate conturile si nu afectati nici contul 121.
Adica ati inregistrat suma pe cheltuieli nedeductibile? Intr-un cont de "despagubiri, amenzi si penalitati"? Aceasta contare nu este corecta in opinia mea. Ce se specifica pe factura respectiva? Pentru ca furnizorul este acela care nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, nu Dvs. Din ceea ce scrieti, reiese ca tot Dvs. achitati neindeplinirea obligatiilor contractuale ale furnizorului. Nu exista asa ceva! In acest caz Dvs. trebuia sa-i emiteti o factura pentru aceste motive. Iar obligatia acestuia este sa returneze suma incasata ca avans.
Le-am abordat ca deductibile pt ca provin din derularea unui contract.
Firma la care lucrez nu si-a indeplinit obligatiile contractuale. Banii care au fost dati catre furnizor, au ramas dati :)
In consecinta furnizorul mi-a dat o facura pt acesti bani, iar eu am abordat-o in contabiliate cum am spus mai sus.

Alte discuții în legătură

Inchidere cont 4092 dutescu maria dutescu maria in luna iunie am inregistrat plata facturii proforme ptr. kit de semnatura electronica, in contul 4092 ( fara sa inreg. proforma deoarece nu se inregistreaza). ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura proforma natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua ...cum sa inregistrez in contabilitate : in data de 21.02.2013 am primit o factura proforma pt materiale de constructii , dar in acelasi timp am ... (vezi toată discuția)
Avans furnizori modimpex modimpex buna ziua! as avea nevoie de un pic de ajutor in urmatoarea situatie: fac o plata prin banca catre un furnizor pe baza unei proforme; dupa doua zile imi vine ... (vezi toată discuția)