Buna ziua,
Firma la care lucrez a incheiat un contract cu un furnizor din UE pentru achizitia de marfa. Obiectul contractului il reprezenta 5 livrari de marfuri.
Furnizorul extern a solicitat initial pe baza de proforma, o suma in avans care era folosita pentru plata ultimei livrari. Dupa un timp contractul a fost incalcat si am primit o factura pe care este specificata valoarea avansului acordat.
Va rog sa-mi spuneti cum sa o abordez in contabilitate!
Care sunt inregistrarile contabile?
O pot trece pe cheltuieli deductibile?
Nu va suparati dar este o adevarata nebunie: dvs. platiti o suma in avans apoi primiti o factura pe acea suma. Factura este o instiintare de plata deci eu acum inteleg ca platiti de doua ori aceeasi suma? Sau pe romaneste aveti storno pe acea suma? Teoretic ar fi 401=4092 si apoi 4092=401.
Ca sa ma fac inteles. Suma a fost platita pe baza de acord(proforma) fara document justificativ. Datorita faptului ca a fost incalcat contractul funizorul a emis o factura pentru suma respectiva.
Intrebarea este: cum consider acea factura?
Eu am considerat ca evidentiaza o suma solicitata pentru neindeplinirea partiala a obligatiilor contractuale si am trecut-o pe 6581.
Nu am declarat suma in declaratia 390 iar in decontul de TVA am trecut-o la rd. 26: achizitii de bunuri si servicii scutite cu drept de deducere.
Cu explicatiile dvs. este OK. Parerea mea este ca trebuia lucrat cu contul 409 (avansuri furnizori). In concluzie ; plata catre furnizor 409 - 5124 , factura 401 - 409 iar returul banilor 5124 - 401. Asa se inchid toate conturile si nu afectati nici contul 121.
Adica ati inregistrat suma pe cheltuieli nedeductibile? Intr-un cont de "despagubiri, amenzi si penalitati"? Aceasta contare nu este corecta in opinia mea. Ce se specifica pe factura respectiva? Pentru ca furnizorul este acela care nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, nu Dvs. Din ceea ce scrieti, reiese ca tot Dvs. achitati neindeplinirea obligatiilor contractuale ale furnizorului. Nu exista asa ceva! In acest caz Dvs. trebuia sa-i emiteti o factura pentru aceste motive. Iar obligatia acestuia este sa returneze suma incasata ca avans.
Le-am abordat ca deductibile pt ca provin din derularea unui contract.
Firma la care lucrez nu si-a indeplinit obligatiile contractuale. Banii care au fost dati catre furnizor, au ramas dati :)
In consecinta furnizorul mi-a dat o facura pt acesti bani, iar eu am abordat-o in contabiliate cum am spus mai sus.
Avans furnizori
modimpex
buna ziua!
as avea nevoie de un pic de ajutor in urmatoarea situatie: fac o plata prin banca catre un furnizor pe baza unei proforme; dupa doua zile imi vine ... (vezi toată discuția)