avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu diferit acelasi post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu diferit acelasi post

Buna,
Va rog sa ma indrumati cu privire la urmatoarea situatie in care ma aflu si care ma deranjeaza de o perioada de vreme:
Sunt angajata pe postul de reprezentat comercial in cadrul unei companii multinationale de la inceputul anului 2009 si beneficiez de un salariu lunar conform contractului individual de munca incheiat la angajare. In ultima perioada (ultimii 2 ani) s-au mai facut angajari exact pe acelasi post ca si al meu dar cu salarii mai mari cu aprox. 500 ron. Tinand cont de aceasta nedreptate va rog sa-mi transmiteti care sunt demersurile legale pe care trebuie sa le fac pt. a fi si eu repusa pe aceleasi drepturi ale noilor angajati. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 6 Noiembrie 2012
Puteti vorbi cu angajatorul si sa invocati in sprijinul dvs urmatoarele prevederi:
1. Codul Muncii
art.5 (1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.

art.6 (3) Pentru munca egală sau de valoare egală este interzisă orice discriminare bazată pe criteriul de sex cu privire la toate elementele şi condiţiile de remunerare.

2. Legea nr.202/2002
Art. 7
(1) Prin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca se intelege accesul nediscriminatoriu la:
......
c) venituri egale pentru munca de valoare egala;
....
Va multumesc frumos pt raspuns. In cazul in care mi se refuza demersul ar mai exista solutii?
Ati putea incerca sa actionati angajatorul in instanta, potrivit prevederilor art. 253 din Codul muncii:

(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.

Care este prejudiciul in acest caz, intrucat nu vad de ce ar fi incidente prevederile acestuia articol?

Ar fi posibila o sesizare a CNCD ...
Un prejudiciu moral, fiind vorba de discriminare?

Mai mult, legea 202/2002 despre care pomeneati spune:

Art. 9. - (1) Este interzisă discriminarea prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relaţiile de muncă, referitoare la:
d) stabilirea remuneraţiei;


Art. 39. - (1) Angajaţii au dreptul ca, în cazul în care se consideră discriminaţi pe baza criteriului de sex, să formuleze sesizări/reclamaţii către angajator sau împotriva lui, dacă acesta este direct implicat, şi să solicite sprijinul organizaţiei sindicale sau al reprezentanţilor salariaţilor din unitate pentru rezolvarea situaţiei la locul de muncă.
(2) În cazul în care această sesizare/reclamaţie nu a fost rezolvată la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajată care prezintă elemente de fapt ce conduc la prezumţia existenţei unei discriminări directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex în domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atât să sesizeze instituţia competentă, cât şi să introducă cerere către instanţa judecătorească competentă în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, respectiv la secţia/completul pentru conflicte de muncă şi drepturi de asigurări sociale din cadrul tribunalului sau, după caz, instanţa de contencios administrativ, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii faptei.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pot să chem în judecată un coleg de servici pentru hărțuire morală? tcvs tcvs Bună ziua. Tatonările unui coleg de serviciu par că vor să mă împingă să mă demisionez. Unele acțiuni chiar par a fi de o astfel de natură. Doresc ... (vezi toată discuția)
Discriminare la locul de munca. madalina2013 madalina2013 Cai legale de atac in instanta? Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii privind discriminarea la locul de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)
Hartuirea morala la locul de munca ilonaiorga ilonaiorga Ce poate face un angajat,in afara de a se adresa justiției,in cazul in care este hartuit de către \"patron\",care de altfel încalcă foarte multe ... (vezi toată discuția)